Startpagina Paarden

Fjorden en trekpaarden op kordeel

Zoals bij de meeste paardenliefhebbers heeft ook Steven De Rauw (1982) uit Herdersem de liefde voor de paarden van kindsbeen af meegekregen.

Leestijd : 2 min

T huis werd er eerst gefokt met warmbloeden, maar op 8-jarige leeftijd kreeg hij van zijn ouders een fjordveulen als cadeau en meteen was het hek van de dam. Tien jaar later kocht hij zijn eerste trekpaard, waarmee hij in 2005 begon te fokken. Steven is een gedreven hoefsmid en beweegt zich dus dag in dag uit tussen de paarden. Momenteel staan er op Stal van de Landweg vier trekpaarden: Cato van ’t Hokselaarshof, met haar veulen Kaat van de Landweg (v. Gamin van de Lindehoef), Jeanne van de Begijnenbos en Elke van de Hengelhoef. Zijn grote liefde gaat echter uit naar de fjorden: 10 eigen gefokte en 5 veulens. Via de fjorden heeft hij ook zijn vrouw Nathalie Heuvinck leren kennen. Samen zetten zij zich in voor Stal van de Landweg (veldwegel) in Herdersem.

Steven gaat er prat op dat hij zowel de trekpaarden als de fjorden op kordeel leert werken: op het veld, in de koets en onder het zadel. De trekpaarden kan hij, eenmaal geleerd, op 3 à 4 jaar vrij goed verkopen. Zo heeft hij al 40 trekpaarden verkocht naar Polen, Duitsland, Bulgarije, Ierland, Hongarije, Schotland, Oostenrijk en Italië. Met trekpaarden deelnemen aan prijskampen of keuringen doet hij niet. Uitzonderlijk neemt hij wel eens deel aan een jaarmarkt.

Voor de fjorden is het anders. Met hen richt hij zijn pijlen vooral op prijskampen en keuringen. En zijn fjorden scoren goed. Met enthousiasme vertelt hij over Falke, zijn 16-jarige fjord, de ware stammoeder van zijn stal. Ze heeft alles gewonnen wat er te winnen viel. En er is ook de huidige nationale kampioene Pyra d’Ardenne. “Ik ben zo fier op mijn zelfgefokte fjorden”, besluit Steven. Ook de fjorden kan hij, eenmaal geleerd, gemakkelijk verkopen, vooral aan Belgische liefhebbers.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken