Startpagina Paarden

Derde plaats behouden op WBFSH-ranking

Als landbouwerszoon uit Horebeke in de Zwalmstreek heeft Jozef Bauters (°1951) het nog meegemaakt dat de paarden al het werk op het veld verrichtten. Zo heeft hij als kind de akker omgeploegd met een driespan. De liefde voor de paarden heeft hij dus van in zijn prille jeugd meegekregen. Over die liefde en over het BWP-stamboek hadden we een gesprek met hem.

Leestijd : 2 min

Vanwaar zijn liefde voor het

warmbloedpaard?

Heel wat trekpaarden werden toen al gedekt door landbouwrijpaardhengsten, met als resultaat de eerste croisés en, dankzij het doorfokken, de warmbloedpaarden. Hier ligt de kiem van Jozefs liefde voor de warmbloedfokkerij. Drie jaar geleden werd hij, na een loopbaan in de financiële sector, als lid van de Raad van bestuur van BWP verkozen tot nieuwe voorzitter. Een opdracht die hij als vrijwilliger ten volle ter harte neemt.

Hoe groot is het stamboek:

leden, veulens, hengsten?

BWP-stamboek telde vorig jaar 3850 leden, waaronder 482 nieuwe leden. In datzelfde jaar werden 3526 veulens ingeschreven en 546 embryotransplantaties geregistreerd. Momenteel telt het stamboek 1504 door BWP erkende dekhengsten. 2019 was voor BWP op alle vakken een topjaar.

Lijden fokkerij en handel

onder corona?

De fokkerij heeft tot nog toe niet geleden onder corona. Ondanks de lockdown kon ze gewoon doorgaan. ”Ik heb niet de indruk dat er minder gedekt wordt”, aldus Jozef Bauters. “De handel, dat is een paar andere mauwen ook al begint die met mondjesmaat te hernemen. Ja, wat wil je als er geen tornooien en jumpingwedstrijden plaatsvinden. Ik denk dat we vooral in 2022 de weerslag daarvan in de fokkerij zullen voelen.”

Kunnen de hengstenkeuringen blijven doorgaan zoals tot nog toe gebeurde?

”Door de nieuwe Europese regelgeving komt er heel wat op ons af. Ik weet niet of de hengstenkeuringen in de toekomst op dezelfde manier kunnen doorgaan. Dat is nu moeilijk te voorspellen, maar ik vrees er wel voor. We zullen zien”, beklemtoont hij.

Heb je als voorzitter een bepaald doel voor ogen en wat is je droom voor het stamboek?

”Je hebt doelen en je hebt dromen, ik spreek liever van wensen. Zo wens ik dat BWP zijn derde plaats in de WBFSH-ranking mag behouden. Dat is een schitterend resultaat. In vergelijking met andere landen, zijn we toch maar een klein stamboek en dan zo’n resultaat neerzetten, kan wel tellen”, zegt de voorzitter. “En natuurlijk hoop en wens ik dat onze BWP-paarden volgend jaar schitterend presteren op de Olympische spelen in Tokio, tenminste als die kunnen doorgaan.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken