Meststoffenfabrikant Fertikal genomineerd voor de Leeuw van de Export

Fertikal, gevestigd in Kallo, is een toonaangevende producent van organische en organominerale meststoffen.
Fertikal, gevestigd in Kallo, is een toonaangevende producent van organische en organominerale meststoffen. - Foto: Fertikal

Fertikal opereert vanuit Beveren en verscheept via de haven van Antwerpen 99 procent van zijn mestkorrels naar alle uithoeken van de wereld. Mest heeft in ons land nog vaak een negatieve connotatie, maar het is een fantastische grondstof die wereldwijd gegeerd is.

Mestkorrels hit in buitenland

Fertikal, gevestigd in Kallo, is een toonaangevende producent van organische en organominerale meststoffen. De voorbije jaren schaalde het bedrijf zijn productiecapaciteit verder op en investeerde het in doorgedreven automatisatie. Op jaarbasis verwerkt het nu 300.000 ton bijproducten uit de intensieve veeteelt.

Door jarenlange innovatie en technologie-optimalisatie zijn de meststofkorrels een echte hit in landen zoals Vietnam, Zuid-Korea, Dominicaanse Republiek, en meer dan 55 landen wereldwijd.
Door jarenlange innovatie en technologie-optimalisatie zijn de meststofkorrels een echte hit in landen zoals Vietnam, Zuid-Korea, Dominicaanse Republiek, en meer dan 55 landen wereldwijd. - Foto: Fertikal

Daarmee haalt het bedrijf een omzet van 17,1 miljoen euro (in 2019). Meer dan 20 fulltime medewerkers zorgen ervoor dat kippenmest wordt opgehaald bij lokale kippenhouders, waarna het energie-efficiënt verwerkt wordt. Op die manier kan de mest opnieuw worden ingezet in de vorm van organische meststoffen.

En die meststoffen zijn heel gegeerd in de wereld. Het bedrijf mikt in hoofdzaak op landen buiten de EU. “Door jarenlange innovatie en technologie-optimalisatie zijn onze meststofkorrels een echte hit in landen zoals Vietnam, Zuid-Korea, Dominicaanse Republiek, en meer dan 55 landen wereldwijd. Boeren in ontwikkelingslanden bijvoorbeeld snakken naar onze waardevolle grondstof”, legt het bedrijf uit.

Afvalproduct wordt een gegeerd exportproduct

De inspanningen van Fertikal om van een afvalproduct een gegeerd exportproduct te maken zijn ook de vakjury van de ‘Leeuw van de Export’ niet ontgaan. Het bedrijf werd samen met twee andere bedrijven genomineerd in de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’.

Foto: Fertikal

Eén van die bedrijven zal, na verdediging van hun dossier voor een jury van prominente professionals uit de academische en bedrijfswereld, op 23 september de prijs voor uitzonderlijke exportprestaties in de wacht slepen.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent