In najaar gaat ‘vliegende brigade’ in kader dierenwelzijn in slachthuizen van start

Een vliegende groep van dierenartsen gaat extra controles op dierenwelzijn uitvoeren in slachthuizen.
Een vliegende groep van dierenartsen gaat extra controles op dierenwelzijn uitvoeren in slachthuizen. - Foto: Belga

De sector van de slachthuizen heeft samen met Ben Weyts, minister van Dierenwelzijn een ambitieus actieplan opgezet en ook uitgevoerd om de naleving van de geldende bepalingen rond dierenwelzijn te garanderen. “Een goed preventie- en controlebeleid kan het dierenwelzijn alleen maar ten goede komen”, stelt Open VLD’er Gwenny De Vroe.

Zelfstandige dierenartsen

De controles door een ‘vliegende brigade’ van dierenartsen gaat in oktober van start. “De controleurs zijn zelfstandige dierenartsen. Die controles gaan over het hele slachtproces, met inbegrip van de controle van de dieren, de bouw, de inrichting en de uitrusting van de slachthuizen en de bekwaamheid van de functionaris van het dierenwelzijn én het personeel dat er werkt”, zegt minister Ben Weyts.

Er wordt een opleiding voorzien door de Faculteit Diergeneeskunde van UGent. De lessen kwamen deze maand online. In september volgt er een examen. “Op basis van het beschikbare budget en het aantal kandidaten werd berekend dat het mogelijk is om elk slachthuis gedurende 3 uren per slachtdag te controleren. Met deze controlefrequentie wordt gestart.”

Risico-profiel van slachthuis

Na verloop van tijd wordt het systeem geëvalueerd op basis van de resultaten van de controles en kan de controlefrequentie worden aangepast aan de hand van het risico-profiel van het slachthuis. “Het is verder duidelijk dat de controleur de dienst Dierenwelzijn een verslag bezorgt op basis waarvan verdere maatregelen kunnen worden genomen.”

Nog dit: als een slachthuisbater opmerkingen heeft wordt hem de kans gegeven deze op het verslag te noteren, zodat deze ook bij de dienst Dierenwelzijn terecht komen. Op deze manier kan de dienst Dierenwelzijn met deze opmerking rekening houden.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent