Niet alleen ras maar ook ‘terroir’ van hop bepaalt mee smaak, aroma en mondgevoel van bier

Hop wordt wereldwijd geteeld onder vrij diverse omstandigheden, zowel naar bodemsamenstelling, klimaatcondities of teelttechniek, waardoor iedere teeltregio unieke karakteristieken heeft en er mogelijks sprake kan zijn van terroir.
Hop wordt wereldwijd geteeld onder vrij diverse omstandigheden, zowel naar bodemsamenstelling, klimaatcondities of teelttechniek, waardoor iedere teeltregio unieke karakteristieken heeft en er mogelijks sprake kan zijn van terroir. - Foto: LBL

Hop is een van de sleutelingrediënten in de bierproductie en is in grote mate bepalend voor de bitterheid, het aroma en de finale flavour. Dat specifieke karakteristieken in bier grotendeels afhankelijk zijn van het gebruikte hopras (of combinatie van rassen) en van de toegepaste hopdoseringen en technologieën, dat wisten we al. Nu weten we, dankzij de combinatie van genetische en biochemische data, dat zowel ras als terroir specifieke effecten hebben op de brouweigenschappen van hop, en bijgevolg op de sensorische eigenschappen van bier...

Dit artikel is voor abonnees

Registreer u gratis om meer artikels per maand te genieten

Ik wil meer artikel lezen
Ik profiteer ervan
Ik ben abonnee en
heb een account
ik meld mij aan
Ik ben abonnee en
ik wil Landbouwleven online lezen
Ik schrijf mij in

Meest recent

Meest recent