Startpagina Varkens

China blokkeert varkensvlees uit Nederland

China laat tijdelijk geen varkensvlees meer toe uit een aantal Nederlandse slachterijen. De importban heeft te maken met COVID19-besmettingen in slachterijen van onder meer Vion en Van Rooi. Eerder sloot China al de grenzen voor varkensvlees van de Duitse slachterij Tönnies, uit de Verenigde Staten en uit een aantal andere Europese landen. Dat staat te lezen op Pigbusiness.nl.

Leestijd : 2 min

China zegt zich zorgen te maken over de veiligheid van buitenlands voedsel. Op een voedselmarkt in Peking, waar onder meer vlees uit Europa zou zijn verkocht, was recent een nieuwe coronauitbraak gemeld. VarkensprijsVoor de varkensprijs kan de boycot van Nederlands en Duits vlees impact krijgen.

De vleessector wordt dan aangewezen op afzet op de Europese markt. Hierdoor kan het aanbod te groot worden, waardoor de varkensprijs daalt. Naar China gaan vooral poten, oren en staarten. Op de Europes markt is daar nauwelijks vraag naar.

Export was voorbije maanden sterk gegroeid

De afzet in Europa liep al moeizaam, vanwege het COVID-19-virus en de lockdowns die dat tot gevolg had in heel Europa. Belangrijke afzetkanalen, zoals horeca, vielen daardoor weg. De Nederlandse export van varkensvlees naar China was in de eerste vier maanden van dit jaar nog verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Nederland wist de export in die periode te verdubbelen naar 100.000 ton (exportwaarde 334 miljoen euro) en staat daarmee op de zesde plaats van varkensvleesexporteurs naar China. China heeft een tekort aan eigen varkensvlees, in verband met de Afrikaanse varkenspest (AVP).

In China daalde de eigen productie in 2019 fors. Voor dit jaar wordt een verdere krimp verwacht met 15 tot 20 procent. De totale daling van de Chinese productie van varkensvlees sinds de eerste AVP-uitbraak, in 2018, is ongeveer 35 procent.

Varkenssector wordt geherstructureerd

De Chinese overheid is overigens wel bezig om de varkenssector fors te herstructureren. Schaalvergroting staat hierbij voorop. De herstructurering moet niet alleen leiden tot een hogere vleesproductie, maar ook tot meer voedselveiligheid en minder uitbraken van ziekten.

Pigbusiness.nl

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken