Startpagina Economie

Milcobel Europees opnieuw bij slechtste betalers

Milcobel betaalde in mei een duidelijk lagere voorschotmelkprijs uit dan andere grote melkerijen in Europa. Dat blijkt uit de maandelijkse LTO Melkprijsvergelijking. De coöperatie betaalde 28,73 euro per 100 kg, terwijl het Europese gemiddelde op 32,20 euro uitkomt. Ook over 12 maanden gezien zit Milcobel in de ‘degradatiezone’. Perspectief op duidelijke verbetering lijkt te ontbreken, want de markt is zeer rustig.

Leestijd : 3 min

Van de 16 bedrijven in de vergelijking betaalt alleen Saputo minder dan Milcobel. De gemiddelde prijs van 32,20 euro ligt 42 cent lager dan een maand eerder. Ten opzichte van mei 2020 is sprake van een daling van 3,6%. De beste betaler was zoals meestal het Noord-Italiaanse Granarolo, dat 37,87 euro betaalt. Granarolo is qua productmix en markt (Italië is een importmarkt) wel een buitenbeentje. Ook de Franse bedrijven Sodiaal en Lactalis betalen met ruim 35 euro per 100 kg goed.

Het Nederlandse FrieslandCampina, dat ook in België melk ophaalt bij circa 300 boeren, betaalde in mei 32 euro, en dat is 1,90 euro minder dan een maand eerder. Geen van de concurrenten verlaagden zo scherp. Over 12 maanden gezien zit het bedrijf nog wel in de subtop van betalers, met een gemiddelde van 34,58 euro. Voor Milcobel komt het 12-maanden-gemiddelde uit op 31,62 euro per 100 kg. Europees is dit 33,48.

Milcobel vergelijkt zich liever met de Deense en Duitse concurrentie. Het Deense Arla betaalde 32,54 euro, het Duitse Hochwald en Müller betaalden respectievelijk 33,62 euro en 30,39 euro. Het Duits-Nederlandse DMK betaalde 31,93 euro. De melkprijs van Milcobel mag dus matig worden genoemd in internationaal vergelijk, wat al aanleiding was voor het vervangen van de CEO van de coöperatie, en de voorzitter. De melkprijs ligt overigens onder meer zo laag bij Milcobel, door een ingezakte mozzarellamarkt.

Vanaf februari tot en met mei zijn de melkprijzen van de onderzochte bedrijven gemiddeld gedaald met 2,13 euro per 100 kg. Deels komt dit door het vervallen van de seizoenspremie of de inhouding van een seizoensheffing. Als deze buiten beschouwing worden gelaten zijn in deze 3 maanden de melkprijzen van Milcobel (- 4 euro), het Ierse Dairygold (- 3,50 euro) en FrieslandCampina (- 3,30 euro).

Sinds deze maand worden met terugwerkende kracht vanaf 2019 de (gemiddelde) premies voor GMO- vrije melk (of VLOG melk) verwerkt in de berekende melkprijzen. Zonder deze premies zou de gemiddelde melkprijs 16 cent lager ofwel 32,04 euro per 100 kg zijn geweest. Overigens heeft deze wijziging naast het gemiddelde alleen gevolgen voor de melkprijzen van de Duitse ondernemingen.

Melkaanvoer

De EU melkaanvoer nam in april nauwelijks toe, meldt de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO)in een bericht bij de melkprijsvergelijking. In de maanden daarvoor werd nog een groei van rond 1% gerealiseerd. Ierland en Nederland lieten nog een toename zien. Duitsland en Polen: pas op de plaats. Het Franse volume daalde.

De melkproductie in andere belangrijke zuivel exporterende landen liet in april, Nieuw-Zeeland (-1%) uitgezonderd, een toename zien. Voornamelijk het volume in Australië, Argentinië en Uruguay groeide sterk. De VS noteerden een beperkte stijging van ruim 1%. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in de periode tot en met april 2020 2,2% hoger dan het jaar daarvoor.

Markt

De botermarkt is, na de sterke stijging van de prijzen in mei en begin juni, in rustiger vaarwater gekomen. In het resterende deel van juni steeg de prijs van boter nog licht. Wel startte de maand juli met een forse stijging van 15 euro per 100 kg. De vraag is beperkt. Door het gebruik maken van de private opslag en een lagere productie, heeft de markt toch het niveau kunnen vasthouden. Net als bij boter nam de notering van mager melkpoeder sterk toe in mei en begin juni. Sindsdien is het prijspeil nagenoeg gelijk gebleven.

De markt is momenteel erg rustig, aldus NZO.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken