Startpagina Economie

Milcobel handhaaft melkprijs op 27 euro

Milcobel betaalt voor de voorbije juni-leveringen net als de maanden ervoor een standaardprijs van 27 euro per 100 liter. Dit komt neer op een reëel uitbetaalde melkprijs van 29,42 euro per 100 liter voor een gestandaardiseerde levering. Dat maakt de melkcoöperatie bekend.

Leestijd : 1 min

De eenheidsprijs voor het vet en het eiwit bedraagt 3,5526 euro/ per kg. De ‘reëel uitbetaalde melkprijs voor een gestandaardiseerde melklevering’ komt als volgt tot stand:

· Een leveringsomvang van 650.000 liter op jaarbasis met een vetgehalte van 43 g/l en met een eiwitgehalte van 35 g/l.

· IKM-gecertificeerd en met deelname aan het paratbc-programma.

· Kiemgetal ≤25.000/ml, celgetal ≤300.000/ml, coligetal ≤50/ml.

· Geen strafpunten noch penalisatie voor remstoffen.

Milcobel verwelkomde vrij recent een nieuwe CEO, Nils van Dam, en een nieuwe voorzitter, Betty Eeckhout. Onder de nieuwe leiding wil het bedrijf commercieel verbeteren en een hogere melkprijs realiseren. De coronacrisis maakte dat de mozzarellamarkt waar het bedrijf sterk afhankelijk van is, instortte. Andere problemen die worden genoemd zijn een gebrek aan voldoende sterke consumentenmerken en de grote investeringen die het bedrijf deed, en die maken dat de financieringslasten hoog zijn.

Van Dam nam samen met het bestuur al enkele drastische besluiten. Zo stopt de melkerij met VLOG-melk - wat door niet alle boeren goed is ontvangen - en herschikt het bedrijf het management om kosten te besparen.

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken