Startpagina Economie

‘Duitse melkveehouders werken ruim onder kostprijs’

Duitse melkveehouders verkopen hun melk zo’n 30% onder de kostprijs. Cijfers over april tonen aan dat de kostprijs circa 46,76 cent per kg is, terwijl de melkprijs op erfniveau 32,68 cent bedroeg. Dat zegt de European Milk Board (EMB), een samenwerkingsverband van organisaties van melkveehouders in de EU.

Leestijd : 1 min

Het verschil tussen kosten en opbrengsten ligt nu net zo hoog als in crisisjaar 2016, zegt de EMB. De EMB legt de kostprijs traditioneel aanzienlijk hoger dan banken of landbouwonderzoekers doen. BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld denkt dat bedrijven die financieringen hebben lopen, zo’n 32 cent zeker nodig hebben. Bijna een derde van de bedrijven heeft volgens de Frans-Belgische bank 34 cent nodig om de kosten af te dekken.

De EMB baseert zich op een onafhankelijke Duitse studiedienst die ‘Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL)’ heet. De organisatie maakt gebruik van cijfers die de Europese Commissie elk kwartaal verzamelt via het zogeheten ‘Farm accountancy data network’, kortweg FADN. De laatste FADN-cijfers komen van 2018.

Hoewel de cijfers over Duitsland gaan, vallen volgens de EMB ook conclusies te trekken voor andere landen. Cijfers uit 2017 over België, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Luxemburg toonden ook aan dat de productiekosten hoger liggen dan de opbrengst.

Oplossing

De EMB gelooft dat kosten, met daarin een redelijk inkomen voor de boer, vrijwel altijd hoger liggen dan de opbrengst. Ze stelt daarom voor om een juridisch verankerd crisisinstrument in te stellen. De organisatie gelooft onder meer in gecoördineerde productiebeperking.

Price cost ratio

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken