Startpagina Bedrijfsnieuws

Transformatiesteun voor aardappelverwerkende producent Aviko

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent 1 miljoen euro steun toe aan Aviko Belgium in Poperinge. Aviko is één van de grootste producenten van verse, diepgevroren en gedroogde aardappelproducten ter wereld. De onderneming bouwt momenteel een nieuwe hoogtechnologische en duurzame productievestiging voor diepvriesfrieten en aardappelvlokken in Poperinge. Dit gaat gepaard met een investering van meer dan 200 miljoen euro.

Leestijd : 2 min

Aviko is één van de grootste Europese producenten van aardappelproducten zoals diepvries en verse frieten, fritesspecialiteiten, aardappelpurees, -gratins, aardappelvlokken en granulaten. Het bedrijf maakt deel uit van het Nederlandse moederbedrijf Royal Cosun en is uitgegroeid tot één van de 4 grootste aardappelverwerkende producenten ter wereld met activiteiten in 110 landen. Op jaarbasis produceert het bedrijf ongeveer 900 ton aan aardappelproducten en worden er 1.800.000 ton aardappelen verwerkt.

Aviko kondigde in oktober 2019 de bouw van de nieuwe vestiging aan. “De wereldwijde markt voor diepgevroren aardappelproducten blijft met zo'n 4% per jaar groeien. De geplande capaciteitsuitbreiding stelt ons in staat optimaal te profiteren van deze snel groeiende markt en onze ambitieuze groeidoelstellingen te realiseren”, stelde CEO Aviko Groep Ton Christiaanse, toen. Na zorgvuldige evaluatie van de mogelijkheden op het gebied van teelt, logistiek en de markt bleek Poperinge in het zuiden van België het meest geschikt voor capaciteitsuitbreiding.

Het bedrijf investeert zeer fors op het industrieterrein Sappenleen in Poperinge in een nieuw productiebedrijf voor diepgevroren frieten en aardappelvlokken. De onderneming zet in op diepvriesfrieten met een krokantere korst. Daarnaast zullen in de nieuwe vestiging gedroogde aardappelvlokken gemaakt worden die dienen als grondstof voor puree en als bijproduct voor veevoeder. De nieuwe fabriek zal een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van 175.000 ton diepgevroren frieten en 11.000 ton aardappelvlokken. Er worden nieuwe digitale technieken en processtappen ingevoerd. Ook de internationale concurrentiepositie wordt versterkt met de realisatie van een ‘Potato Experience Center’.

In het nabijgelegen Proven, een deelgemeente van Poperinge, heeft Aviko al een fabriek met circa 275 medewerkers voor de productie van zowel diepgevroren frites als aardappelspecialiteiten. Van het nieuwe productiebedrijf wordt een groei verwacht zowel in afzet naar bestaande buitenlandse markten als in het openen van nieuwe regio’s. 45 van de huidige personeelsleden verhuizen naar de nieuwe vestiging. Het bedrijf rekent daarenboven op 65 nieuwe aanwervingen binnen de 3 jaar en zelfs 155 extra mensen op een termijn van 5 jaar.

“Vlaanderen is een zeer belangrijke regio voor de verwerking van aardappelen en de productie van aardappelproducten”, stelt Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits in een persbericht. “Het aardappelverwerkende bedrijf Aviko in Poperinge is een wereldspeler in onder meer ambachtelijke Belgische frietjes en lekkere gratin. Het bedrijf investeert nu meer dan 200 miljoen euro in een gloednieuwe fabriek voor diepvriesfrieten en aardappelvlokken. De werknemers zullen opgeleid worden om de transformatie van het bedrijf mee vorm te geven. Voor de opleidingen en de tewerkstellingsgroei kent Vlaanderen 1 miljoen euro steun toe. Door de investeringen zal de West-Vlaamse vestiging haar activiteiten verankeren en zich verder internationaal kunnen profileren.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken