Weer nieuwe meldingen van Afrikaanse varkenspest in Polen, Letland en Slowakije

In verband met de nieuwe uitbraak moeten vee-vrachtwagens die uit Letland komen onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats.
In verband met de nieuwe uitbraak moeten vee-vrachtwagens die uit Letland komen onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats. - Foto: LBL

In Polen werd amper vorige week de zevende uitbraak van ASF bevestigd op een boerderij waar 10 varkens (5 gespeende varkens, 1 mestvarken en 4 zeugen) werden gehouden, gelokaliseerd in de provincie Lubelskie. Het bedrijf is gelegen in een beperkt gebied waar voorheen ASF zowel bij wilde zwijnen als bij varkensbedrijven was geconstateerd. Dit is de tweede uitbraak van ASF in de provincie Lubelskie dit jaar.

Nieuwe uitbraken

De vorige uitbraak in de regio werd genoteerd op een boerderij waar 70 zeldzame varkens (Mangalica-ras) werden gehouden in het open systeem (vrije uitloop), gelegen in het noorden van de regio, aan de Pools-Wit-Russische grens.

Op een varkensbedrijf in Letland is voor het eerst sinds een jaar weer een geval van Afrikaanse varkenspest in dat land geconstateerd, net als in het noordoosten van Slowakije. In Slowakije waren het afgelopen jaar ook nieuwe gevallen uitgebleven. In het district Trebišov in het dorp Čierna registreerde de Slowaakse veterinaire dienst een ASF-infectie bij twee als huisdier gehouden varkens.

Tot dusver heeft Slowakije 216 gevallen van de ziekte bij wilde zwijnen geregistreerd. De ASF-infectie bevindt zich in vier districten (Trebišov, Michalovce, Košice-okolie en Košice-mesto). De nieuwe uitbraak is in het dorp Čierna, 1,5 km van de Oekraïense grens en 2,5 km van de Hongaarse grens, waar de ziekte al geruime tijd is bevestigd onder de everzwijnpopulatie. Onmiddellijk na de bevestiging van de ziekte heeft de Slowaakse Republiek de Europese Commissie geïnformeerd. In Slowakije kregen jagers de opdracht om intensief op wild te jagen.

Reiniging en ontsmetting

In Letland was het de eerste uitbraak van Afrikaanse varkenspest sinds een jaar. In totaal 31 varkens zijn geruimd. Verder zijn er maatregelen getroffen in de nabije omgeving van de boerderij, zoals een vervoersverbod voor varkens. Hoe het Letse bedrijf is besmet is nog niet bekend.

In verband met de nieuwe uitbraak moeten vee-vrachtwagens die uit Letland komen onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats. Deze verplichting gold al voor terugkerende vrachtwagens uit de risicolanden Roemenië, Litouwen, Polen, Slowakije, Bulgarije, Griekenland en alle landen buiten de Europese Unie.

Pigbusiness.nl

Meest recent

Meest recent