Startpagina Economie

Oogst in de EU bepaalt tarweprijs

De wereldwijde tarweoogst blijkt groter dan initieel voorspeld. Daarentegen vallen de EU-resultaten tegen, vooral in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft effect op de tarwemarkt.

Leestijd : 2 min

Op basis van diverse internationale bronnen analyseerde Food+Agro Business de granenmarkt. Volgens de marktgegevens van vorige week bleef de termijnprijs van tarwe in Parijs hangen rond 183 euro. Deze week startte met een tendens van lichte prijsdruk. Mais schoot eind vorige week omhoog voor het augustuscontract. De mais is voor de korte termijn aan de krappe kant. Het novembercontract bleef hangen rond 163,00 tot 164,00 euro. Daar zit deze week minder muziek in, er komt wat druk op.

De tarweprijs dobbert in Chicago binnen geringe marges, met wat prijsdruk; de Amerikanen kunnen niet bogen op een vlotte export. Mais is in Chicago deze week prijshoudend begonnen.

Fysieke markt en termijnmarkt drijven uiteen

Op de fysieke markt veranderen de tarweprijzen nog niet veel. Dit ondanks een flink lagere productie dan vorig jaar in Frankrijk. De fysieke markt en de termijnmarkt drijven de komende tijd waarschijnlijk prijstechnisch uiteen. De telers hebben de neiging hun graan vast te houden in afwachting van wat de markt doet. Er is immers een relatief kleine oogst. Ook de kwaliteit is ten opzichte van vorig oogstjaar een stuk minder.

Tarweoogst in Verenigd Konkrijk valt tegen

De agrarisch-economische site Agrimoney geeft aan dat de tarweoogst in het Verenigd Koninkrijk dit seizoen eveneens zeker geen potten kan breken. Met gemiddelde hectare-opbrengsten tussen 6,4 en 6,8 ton komen de Britten flink onder het resultaat van 7,8 ton/ha van vorig jaar.

Agrimoney meldt dat er zeer grote variatie is in de resultaten, zelfs op het niveau van de afzonderlijke percelen. Met name op lichtere gronden heeft het gewas erg te lijden gehad van te veel neerslag in de herfst van 2019 en de droogte afgelopen voorjaar.

Veel mais geoogst in VS en Oekraïne

Dat is wat Europa betreft min of meer het beeld: een kleine oogst, terwijl wereldwijd de aanvoer flink volume heeft. In de maismarkt zien we voortgang richting een grote oogst in zowel de Verenigde Staten als Oekraïne, terwijl de Franse maisproductie te lijden zal hebben van watertekorten.

In de VS biedt het voor de mais gunstige weer zelfs voldoende compensatie voor een teruggevallen areaal. De hectareopbrengsten zijn veelbelovend. Hoewel de Verenigde Staten recent veel mais mochten leveren aan China, is dit geen prijsopdrijvende factor gebleken.

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken