Startpagina Bieten

Verdere evolutie van roest, ontwikkeling van cercospora in bieten

De waarnemingen van de bladziekten in het netwerk van de waarnemingsvelden tonen een verdere evolutie van roest, maar ook dat meerdere velden de drempel voor cercospora sinds einde vorige week bereikt hebben.

Leestijd : 1 min

Indien u nog geen fungicidebehandeling hebt uitgevoerd adviseren we u om observaties uit te voeren in uw percelen en te spuiten zodra de schadedrempel bereikt is voor één van de 4 ziekten. De schadedrempels voor de verschillende ziekten zijn hieronder weergegeven.

Als de behandeling meer dan 3 weken geleden werd uitgevoerd, adviseren wij om specifiek de aanwezigheid van cercospora te controleren. U kan de evolutie van de bladschimmelziekten via de kaart volgen.

Het is belangrijk dat de fungicidebespuiting uitgevoerd wordt in goede omstandigheden van luchtvochtigheid, met voldoende water, en niet tijdens de hitte.

In het kader van het project “BetaProtech”, gesubsidieerd door de SPW, bestudeert het KBIVB het model “cercospora” dat ontwikkeld is in samenwerking met de Universiteit van Luik en AgrOptimize. Dit model moet toelaten om de gunstige incubatieomstandigheden te bepalen om de infectie door cercospora te voorspellen.

De behandelingsdrempel op 15 augustus bij cercospora en ramularia is 5 % aangetaste bladeren, bij witziekte en roest is dat 15 % aangetaste bladeren.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Vernietig onkruiden vóór de zaai in bieten

Bieten Door de regens van de afgelopen weken is er op verschillende percelen een sterke onkruiddruk zichtbaar. Het is aanbevolen een behandeling uit te voeren om deze te vernietigen aangezien zij niet gecontroleerd kunnen worden met het FAR systeem na de zaai. Dat meldt het KBIVB.
Meer artikelen bekijken