Startpagina Actueel

Dringend gezocht: jobstudenten voor perenpluk

Op 17 augustus 2020 starten onze Vlaamse perentelers met de pluk van de Conférencepeer, een lekkernij en gegeerd exportproduct. Aansluitend start ook de pluk van andere perenvariëteiten, zoals Durondeau en Doyenné. Er kunnen de komende weken 2.000 tot 3.000 jobstudenten helpen bij de oogst.

Leestijd : 2 min

Jaarlijks voert het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) labotesten en analyses uit die het beste pluktijdstip van elke peren- en appelvariëteit naar kwaliteit en bewaarbaarheid aangeven. Dit jaar kwam de periode van 17 tot en met 29 augustus uit de test naar voor als ideale startdatum voor de pluk van de Conférencepeer. De pluk van de andere perenvariëteiten start de week daarop.

Ideale job voor studenten

Het is dus erg belangrijk om op een korte periode zoveel mogelijk plukkers te verzamelen die mee de handen uit de mouwen willen steken voor het oogsten van onze smaakvolle peren. Bovendien is het plukken van peren een technische vaardigheid die een jobstudent of andere werknemer zonder ervaring snel in de vingers kan hebben. Ook zal de perenpluk afgerond zijn tegen het begin van het nieuwe academiejaar. Ideaal dus voor studenten die nog iets willen bijverdienen.

De perenteelt situeert zich vooral in de regio’s Haspengouw, Hageland en het Waasland, maar ook elders in Vlaanderen zijn er heel wat fruitteeltbedrijven. Omdat het aanbod van buitenlandse seizoensarbeiders onder druk staat door de coronamaatregelen, doet Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits samen met het Departement Landbouw en Visserij een warme oproep aan jobstudenten om zich te melden.

www.helpdeoogst.be

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van VDAB www.helpdeoogst.be. Zo kan VDAB uit die lijst putten als een perenteler plukkers zoekt. Of nog beter: neem zelf het heft in handen en contacteer een perenteler in de buurt! Je vindt ook openstaande vacatures bij fruitteeltbedrijven op deze pagina.

Er kunnen de komende weken 2.000 tot 3.000 studenten helpen bij de oogst. Ook voor hen is er een dubbel quotum voor aantal dagen waarop ze als seizoenarbeider kunnen werken. Dat zijn er 130 in plaats van de 65 dagen andere jaren.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Brede weersverzekering: kostprijs bepaalt populariteit

Actueel Welke akkerbouwer kan vandaag nog met zekerheid zeggen dat zijn oogst geen gevolgen zal ondervinden van droogte of hevige regen? Toch daalt de interesse voor de brede weersverzekering bij Vlaamse landbouwers. Boeren die reeds vergoed werden dankzij zo’n verzekering, zien nochtans enkel voordelen.
Meer artikelen bekijken