Startpagina Economie

Bayer en Singaporees fonds investeren in verticale landbouw

Bayer en Temasek, een beleggingsfonds van de Singaporese overheid, hebben een nieuw bedrijf gericht op verticale landbouw opgericht. Het bedrijf zal worden geleid vanuit Californië maar ook activiteiten vanuit Singapore ontplooien. De nieuwe onderneming heet Unfold en gaat van start met een budget van 30 miljoen Amerikaanse dollar.

Leestijd : 2 min

Bayer investeert via Leaps By Bayer, een investeringsarm. Bayer is een grote speler op de markt voor zaaigoed, gewasbeschermingsmiddelen en digitale hulpmiddelen voor de landbouw. Temasek behoort tot de 10 grootste beleggingsfondsen van overheden wereldwijd. Het fonds beheert een vermogen van zo’n 340 miljard dollar.

Verticale landbouw is een vorm van landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van gestapelde kweeklagen in een fabriekshal, kantoor, winkel of hoogbouw. Doel is in stedelijk gebied voedsel te verbouwen, of optimaal gebruik te maken van vierkante meters. De meeste startups in de markt voor verticale landbouw richten zich op de ontwikkeling van meer doelmatige infrastructuur, aldus Bayer in een persbericht.

Unfold is volgens de onderneming het enige bedrijf dat ook het genetische potentieel van verticale landbouw kan ontsluiten. Door gebruik te maken van genetische informatie van groentezaden (kiemplasma), zal Unfold zich focussen op het ontwikkelen van nieuwe zaadvariëteiten gekoppeld aan agronomisch advies dat op maat is gesneden van de unieke binnenomstandigheden van verticale landbouwbedrijven.

Verticale landbouw groeit snel. Volgens Fortune Business Insights groeit de markt de komende 5 jaar naar een omvang van 12 miljard dollar. Niet alleen stadstaat Singapore maar ook bijvoorbeeld Japan, Zuid-Korea, Taiwan en de Verenigde Arabische Emiraten zijn relatief dichtbevolkt gekoppeld aan een beperkt landbouwpotentieel. Er zijn echter ook tal van initiatieven dichter bij huis in de EU.

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken