Startpagina Veeteelt

Allereerste Vlaamse leerstoel Dierenwelzijn en -ethiek

KU Leuven en UGent installeren voor de allereerste keer een leerstoel Dierenwelzijn en -ethiek. “De rol van het dier in de maatschappij wordt alsmaar relevanter”, zegt Vlaams minister van onderwijs en dierenwelzijn Ben Weyts, die zich mede achter het project zette. “Dat de 2 grootste universiteiten in Vlaanderen deze Leerstoel delen, zegt veel over het belang dat onze samenleving aan Dierenwelzijn hecht.”

Leestijd : 2 min

Sinds januari werken verschillende professoren en docenten van de KU Leuven en UGent samen aan de organisatie van de leerstoel, die Weyts al even graag ziet verschijnen. De leerstoel heeft als rode draad ‘de rol van het dier in de maatschappij’. Het onderzoek en de lesopdrachten zouden concreet kunnen gaan over hoe we met dieren in onze samenleving omgaan of welke regelgeving er is voor verschillende dierengroepen, zoals proefdieren, landbouwdieren of gezelschapsdieren en of deze al dan niet moet aangepast worden.

Het initiatief heeft 2 doelen. Enerzijds een doctoraatsstudie en anderzijds een lessenreeks waar lesgevers elk met de expertise vanuit hun domein en visie een beeld schetsen over de rol van het dier in de maatschappij. Deze lessenreeks getiteld ‘Dier: welzijn, recht en ethiek’ zal vallen onder de faculteiten Bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven en Diergeneeskunde van UGent, maar zou als keuzevak kunnen opgenomen worden door bij voorkeur alle studenten van alle faculteiten. De lessen zullen op verschillende campussen doorgaan en live gestreamd worden naar de andere universiteit.

“Vlaanderen neemt inzake dierenwelzijn het voortouw. Ik ben tevreden dat ook academische instellingen in de toekomst meer aandacht zullen besteden aan dit thema in de vorm van een doctoraatsonderzoek en een jaarlijkse lessenreeks”, zegt Weyts. De Vlaamse overheid betaalt de leerstoel niet.

De opstart van de leerstoel is gepland voor volgend academiejaar.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken