Startpagina Akkerbouw

Studie: Beregeningsverbod overdag weinig effectief

Nieuw wetenschappelijk onderzoek in Nederland toont aan dat beregening overdag vergelijkbare verdampingsverliezen oplevert als beregening ’s nachts. Het instellen van een verbod op het beregenen overdag levert daarmee weinig op om waterverliezen te beperken, aldus boerenorganisatie LTO Nederland.

Leestijd : 1 min

Het onderzoek werd uitgevoerd door de het meteorologisch instituut KNMI, Wageningen Universiteit, wateradviesbureau KnowH20 en onafhankelijk water- en landbouwdeskundige Jan van Bakel (Bakelse Stroom).

Onder de extreme hete weersomstandigheden van afgelopen weken is de discussie opgekomen hoe het schaars water efficiënt ingezet kan worden. LTO Nederland roept op de discussie te voeren op basis van de objectieve feiten. Uit deze studie en de praktijkmetingen maakt LTO Nederland op dat de discussie veel meer moet gaan over waterbeschikbaarheid in Nederland dan het tijdstip van beregenen.

Trienke Elshof, LTO Nederland-portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving: “Beregenen doen boeren niet voor niets. Deze conclusies bieden de objectieve argumenten tegen een mogelijk verbod op beregenen. LTO Nederland wil daarover op korte termijn met de waterschappen nader in gesprek.”

De studie wijst er ook op dat verwaaiing door wind een groter effect heeft op het waterverlies bij beregening, dan verdamping. Een beregeningsverbod bij wind is volgens LTO Nederland echter ook geen goede beleidskeuze. De daadwerkelijke verliezen zijn minimaal als meegerekend wordt dat de verwaaide neerslag uiteindelijk ook in hetzelfde perceel neervalt.

De onderzoekers kondigen in deze verkenning aan dat op een later moment een gedegen studie naar alle facetten rond beregenen wordt geadviseerd.

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken