Startpagina Akkerbouw

Ieper heft captatieverbod weer op

Ieper heft het oppompverbod op alle onbevaarbare waterlopen op. Het was op 6 augustus ingevoerd door het gemeentebestuur. De voorbije dagen waren wisselvallig met enkele felle onweersbuien. Die biedt volgens de gemeente moeten soelaas bieden voor de landbouw.

Leestijd : 1 min

De watervoorraad is tijdelijk aangevuld met wat het bestuur ‘een mooie portie water’ noemt. Om dat extra water maximaal te laten benutten, heft burgemeester van Ieper Emmily Talpe het oppompverbod dus op. "Een opheffing van het captatieverbod laat toe de strategische watervoorraden terug aan te vullen. Het biedt mogelijkheden een reserve aan te leggen voor de komende periode. Dit is cruciaal om de akkerteelt veilig te stellen, die over enige tijd irrigatie nodig heeft."

Na een spoedoverleg voerde Ieper als eerste West-Vlaamse gemeente een captatieverbod in voor alle onbevaarbare waterlopen en stadsvijvers, nog voor de provincie overleg had gepleegd. De milieuschepen Valentijn Despeghel (sp.a) trok aan de alarmbel. Despeghel wil een grondige herziening van het Vlaamse landbouw- en waterbeleid.

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken