Startpagina Veeteelt

FAVV vraagt extra waakzaamheid na toename van blauwtong bij rundvee en schapen in Frankrijk

In de afgelopen weken is in Frankrijk een toenemend aantal dieren besmet met het blauwtongvirus serotype 8 (BTV8) gemeld en dit voornamelijk in het uiterste Zuidwesten van het land. Het FAVV roept op tot extra waakzaamheid. “Vaccinatie van gevoelige dieren blijft sterk aanbevolen.”

Leestijd : 1 min

Een toename van de virale circulatie komt dit seizoen vaak voor, maar gaat momenteel gepaard met duidelijke en ernstige klinische symptomen zoals abortus bij rundvee tot sterfte bij schapen. De geïnfecteerde dieren vertonen een hoge virale belasting.

“Gezien de aanwezigheid van BTV8 op het Belgisch grondgebied ontbreken er specifieke maatregelen met betrekking tot BTV8 voor het handelsverkeer tussen België en Frankrijk. FAVV roept op om waakzaam te blijven. Vaccinatie van gevoelige dieren (runderen en schapen) tegen BTV8 blijft sterk aanbevolen. Er is voldoende vaccin beschikbaar. Ter herinnering, de vaccins zijn verkrijgbaar via het klassieke distributiecircuit van diergeneesmiddelen”, zegt het FAVV.

Registratie van de vaccinaties in Sanitel is verplicht. Aangezien Frankrijk al een beperkingsgebied is voor de serotypen 4 en 8 van het blauwtongvirus, is er geen verandering in de voorwaarden voor de handel met Frankrijk.

LV-FAVV

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken