Startpagina Actueel

Boeren protesteren in Koblenz

Vandaag, 31 augustus, start in het Duitse Koblenz een informele raad van de Europese landbouwministers. Vooral Duitse boeren zijn al sinds gisteren met een paar honderd tractoren naar daar afgezakt om te protesten. Vanuit België zijn circa 20 boeren afgezakt, aldus voorzitter Erwin Schöpges van de European Milkboard (EMB), een organisatie van Europese melkveehouders. “Ons doel is eenvoudig: een kostprijsdekkende melkprijs.”

Leestijd : 2 min

De informele landbouwraad dient niet om grote besluiten te nemen, maar kan wel dienen om de prioriteiten van het voorzitterschap te bepalen. Het voorzitterschap van de Europese Raad roteert elke 6 maanden. Duitsland is sinds juli de voorzitter. De Europese Landbouwministers vergaderen op uitnodiging van de Duitse landbouwminister Julie Klöckner, over de toekomst van de Europese boeren. Een toekomst die op Europees niveau al vorm werd gegeven door Frans Timmermans met zijn Farm to Fork strategie.

Op de agenda staan onder meer de Europese ‘Green Deal’, waarbinnen de landbouw ook een belangrijke rol krijgt toegewezen in het ‘vergroenen’ van het continent. Namens België is federaal landbouwminister Denis Ducarme aanwezig via een videoverbinding. De Duitse boerenorganisaties deden een oproep naar hun collega’s in andere Europese landen om een luidere stem te laten weerklinken. Volgens de sociale media zijn sinds gisteren boeren onderweg uit Nederland, Frankrijk en Luxemburg. De demonstranten plannen een rit vanuit het verzamelpunt van Koblenz langs de oevers van de Rijn naar het demonstratieterrein bij de Rijn-Moezel. Schöpges is melkveehouder in het oosten van het land. Dat de grote landbouworganisaties als Boerenbond en FWA niet zijn komen demonstreren, valt hem tegen. Ook het ontbreken van Ducarme valt tegen, want andere ministers melden zich wel fysiek. Hun deelname zou meer gewicht aan de demonstratie geven, maar ja, ik stel me al langer de vraag of ze de belangen van de boeren niet of niet juist verdedigen. Zelf is Schöpges lid van de MIG, een kleine melkvee-organisatie die ooit ontstond vanuit de Duitstalige Belgische boerengemeenschap maar inmiddels een Belgisch karakter heeft. De Duitse demonstranten zetten vooral in op landelijke thema’s zoals verzwaarde mestwetgeving en de dreiging van een vleestaks. Voor de EMB staat de melkprijs bovenaan het verlanglijstje. Onze grootste melkerij is Milcobel en die betaalt 27 of 28 cent. In andere landen is dat 30 of 31 cent. Maar wat het ook precies is: het is te laag. Een melkprijs van 45 cent is wat we verdienen. Met minder krijg je een bedrijf niet duurzaam en met een eerlijke beloning voor de landbouwer rond gezet. Anne Vandenbosch - Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken