Startpagina Bedrijfsnieuws

Winst Ter Beke nam sterk af in eerste semester

Vleeswaren- en maaltijdenproducent Ter Beke heeft zijn winst in het eerste semester sterk zien afnemen. Dat blijkt uit de publicatie van de halfjaarresultaten vrijdag. Onder meer de Covid-19-pandemie en de historisch hoge varkensvleesprijzen wogen op het Oost-Vlaamse bedrijf.

Leestijd : 2 min

De brutowinst (ebitda, de winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) daalde met 75 % in de eerste 6 maanden van het jaar, van 24,9 naar 6,1 miljoen. De groep schat de totale impact van Covid-19 op het ebitda-resultaat van het eerste semester op ongeveer 5,1 miljoen euro, klinkt het. De omzet daalde met 0,7 % vanwege de coronapandemie.

“Door de verschillende lockdownmaatregelen werd de groep, vooral in haar bereide gerechtendivisie, geconfronteerd met aanzienlijk lagere verkopen in het Foodservice-kanaal, waar met name haar Britse dochteronderneming KK Fine Foods Ltd een belangrijke positie inneemt, en in het volledige Europese retailkanaal waar de consumptie van bereide gerechten tijdelijk daalde”, aldus Ter Beke in persbericht.

Ook leidde de pandemie tot een belangrijke verhoging van de operationele kosten, die noodzakelijk waren om de continuïteit van de operaties en veilige werkomstandigheden voor de medewerkers van de groep in de verschillende fabrieken maximaal te kunnen verzekeren. “Daarnaast hadden de historisch hoge prijzen voor varkensvlees en de sterk stijgende prijzen voor kaas en andere ingrediënten een negatieve impact op de resultaten van het eerste semester, gezien deze stijgingen slechts met enige vertraging aan de klanten worden doorgerekend”, aldus het bedrijf.

Ter Beke laat nog weten de juridische en operationele integratie en reorganisatie van haar Nederlandse vleeswarenactiviteiten te versnellen. Die is volgens De Tijd het gevolg van de listeria-uitbraak vorig jaar bij dochterbedrijf Offerman.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken