Startpagina Bieten

Ontheffing ‘neonics’ aangevraagd

De confederatie van Belgische bietentelers (CBB) vraagt eerdaags een ontheffing aan voor het gebruik van neonicotinoïden in het volgende teeltjaar. Daarnaast wil de organisatie een versoepeling van de eis dat op percelen waar ‘neonics’ zijn gebruikt men 5 jaar lang geen bloeiende gewassen mag zetten. Volgens secretaris-generaal Peter Haegeman weerhoudt deze regel veel telers er vandaag van gebruik te maken van de lopende ontheffing, met veel opbrengstverlies tot gevolg.

In voorgaande jaren vroeg de CBB ook ontheffing aan, en met succes. Of Belgische telers de ontheffing ook dit jaar krijgen, is onzeker. In februari zei federaal landbouwminister Denis Ducarme nog op Twitter dat vanuit zijn visie 2020 het laatste jaar is dat derogatie wordt verstrekt. Iets minder dan 20% van de Belgische telers maakt dit seizoen gebruik van neonicotinoïden, als zaadcoatings verpakte systemische insecticiden.

Vanaf einde 2018 geldt in de Europese Unie een verbod op het gebruik van imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, waarvoor...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken