Startpagina Akkerbouw

Efficiënt bemesten belangrijker door strengere wetgeving

Tijdens het bezoek aan het proefplatform in granen van Aveve, werd ook even stilgestaan bij het belang van een efficiënte bemesting.

Leestijd : 2 min

Yannick Hardy, technisch adviseur Plantenvoeding van Aveve, hamert op het belang van een goede bemesting. Volgens hem kunnen we dit doen door op 3 luiken in te spelen: zwavelbemesting, bladvoedingen en biostimulanten.

Zwavel

MAP6 zorgt voor een verstrengde wetgeving waardoor efficiënt bemesten steeds belangrijker wordt. Een goede pH en bodemstructuur zijn hiervoor de basis zodat de voedingselementen goed opgenomen worden. “In granen neemt het belang van zwavelbemesting en bladvoedingen toe”, gaf Hardy aan. Zwavel uit drijfmest is volgens hem niet direct en zeer moeilijk opneembaar. Daar granen een zwavelbehoeftige teelt zijn, raadt hij aan om de eerste 2 bemestingsfracties te voorzien van zwavel. Dit verzorgt de stikstofefficiëntie, maar is ook belangrijk voor de aanmaak van bladgroen (fotosynthese) en voor de productie van aminozuren.

Bladvoeding

Bladvoeding zorgt volgens Hardy voor een zeer hoge en efficiënte opneembaarheid van nutriënten die op de juiste plaats en het juiste moment worden toegediend. Deze bladvoedingen kunnen zorgen voor groeistimulatie in periodes waarbij de omstandigeheden niet optimaal zijn door slechte pH of bodemcondities, stresstoestanden, droogte- of koudeperiodes. Bladvoedingen bieden de landbouwer een hoog gebruiksgemak.

Biostimulanten

Naast de inzet van zwavelbemesting en bladvoeding kunnen ook biostimulaten ons helpen in een efficiëntere bemesting. In het aanbod van Aveve zitten middelen op basis van plantaardige en dierlijke aminozuren. Ze zorgen voor de reductie van stress en zijn bouwstenen van eiwitten. Biostimulanten kunnen ingezet worden in combinatie met herbiciden om een groeistilstand te vermijden en net om de groei te ondersteunen.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken