Startpagina Economie

Mondiale zuivel: Aziatische bedrijven rukken op

Europese bedrijven blijven de mondiale zuivelwereld domineren, maar Aziatische bedrijven rukken door een groeiende binnenlandse vraag en internationale overnames op. Dat blijkt uit de Global Dairy Top 20, een ranglijst van grootste zuivelbedrijven die de Rabobank presenteert. Aanvoerder is net als in voorgaande jaren Nestlé.

Leestijd : 3 min

De ranglijst is gebaseerd op de omzet die bedrijven met zuivelproducten realiseren. Daarbij is alles teruggerekend tot de belangrijkste handelsmunt, de Amerikaanse dollar.

Global top 20
Foto: Rabobank

Het vanuit Zwitserland geleide Nestlé boekte in 2019 volgens Rabobank wereldwijd een zuivelomzet van 22,1 miljard dollar. Een bekend zuivelmerk van de onderneming is Nido, dat wereldwijd babyvoeding verkoopt. Nestlé realiseerde als grootste voedingsmiddelenbedrijf wereldwijd overigens in totaal een omzet van 101 miljard dollar. Het bedrijf bleef met zuivel het Franse Lactalis (21 miljard dollar) net voor. Het eveneens Franse Danone valt uit de top 3 en wordt vervangen door Dairy Farmers of America (DFA).

DFA was vorig jaar nog 'maar' zesde maar groeide sterk door de overname van vrijwel alle bezittingen van Dean Foods, dat vorig jaar de elfde positie in nam. Ook de meeste boeren die bij het failliet gegane Dean Foods zaten gingen over naar het bedrijf uit Kansas. Door de malaise bij Dean Foods daalt het aantal Amerikaanse zuivelbedrijven in de Global Dairy Top 20 van 3 naar 2.

DFA zou nog verder kunnen groeien omdat later dit jaar een grote kaasfabriek online komt in de staat Michigan. Het gaat om een joint-venture met het Ierse Glanbia en Select Milk.

Europa blijft leidend

Het aantal Europese bedrijven in de top 20 blijft stabiel op 10. Lactalis groeide verder door acquisities en uitbreidingen in het Midden-Oosten, Afrika en Noord-en Zuid-Amerika. Omdat Nestlé eerder stabiel bleef, komt het bedrijf van de schatrijke familie Besnier voor het eerst binnen schootsafstand van de nummer 1. Met een beetje (wisselkoers-)geluk steekt Lactalis Nestlé volgend jaar voorbij:

Van de Europese bedrijven zijn er 2 rechtstreeks in België actief: FrieslandCampina (ongeveer 300 leveranciers en 25 leden) en Arla (659 leden). Beide bedrijven zakten met circa 12 miljard dollar omzet 2 plaatsen. Het Duitse Müller sluit de top 20 met een omzet van 4,9 miljard dollar af en bleef zo het Ierse Glanbia net voor. Ter vergelijk: Milcobel realiseerde als grootste melkerij in ons land een omzet van circa 1,4 miljard dollar en is dus nog wel even van de top 20 verwijderd.

De Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra leverde in 2019 enkele plaatsen in. Het bedrijf geldt als grootste zuivelexporteur wereldwijd maar zit volop in een herstructurering, nadat de agressieve internationale expansie qua resultaten is tegengevallen. In het vorige boekjaar, dat eindigde in september 2019, boekte het bedrijf mede door grote afschrijvingen op investeringen een verlies van omgerekend ruim 450 miljoen dollar.

Het bedrijf richt zich voorlopig niet meer op overnames maar in plaats daarvan op een fors kostenbesparingsprogramma. Zo wordt de productie van alle speciale kazen naar 1 plek teruggebracht, in South Taranaki. Eerder al werd de Britse ijsjesfabriek Tip Top verkocht en ook een belang van 50% in DFE Pharma, gespecialiseerd in het beleveren van de farmaceutische industrie, werd eveneens van de hand gedaan.

Aziatische tijgers

Aziatische bedrijven maakten niet voor het eerst in de geschiedenis van de ranglijst een sprong voorwaarts. De Chinese bedrijven Yili en Mengniu stonden al in de top 10 maar klimmen weer enkele plaatsen. Yili groeiden door de overname van Westland, een bedrijf in Nieuw-Zeeland. Mengniu kocht het Australische Bellamy's. Het bedrijf ging ook een bijzondere samenwerking aan met Coca Cola voor het ontwikkelen en verkopen van een nieuw merk gekoelde melk. Mengniu hoopt vooral te profiteren van de kennis die Coca Cola heeft op het gebied van verwerking en logistiek en contacten in de wereldwijde retail.

Mengniu probeerde ook het Australische Lion Dairy & Drinks over te nemen, maar hier stak de Australische mededingingsautoriteit een stokje voor. Opvallend detail: beide Chinese bedrijven zijn gevestigd in binnen-Mongolië, een autonome regio in het Noorden waar naast Chinees ook Mongools gesproken wordt. Ondernemen met de spirit van de grootste veroveraar ooit, Dzjengis Khan?

Van de Aziatische bedrijven maakte het Japanse Meiji ook een sprongetje voorwaarts. Het bedrijf verdeelt met Morinaga een vrij grote, rijke en enigszins afgesloten markt met 127 miljoen consumenten. De Indiase coöperatie Gujarat zag de omzet in 2019 met 18% toenemen. De onderneming groeit al jaren met dubbele percentages. Het bedrijf profiteert van de welvaartstoename in het gigantische land van 1,4 miljard inwoners, dat ook 's werelds grootste zuivelproducerende land is.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken