Startpagina Akkerbouw

NEPG: hogere aardappelopbrengst

De NEPG schat de consumptieaardappelopbrengst in Noordwest Europa op 27,9 miljoen ton. De opbrengst ligt daarmee zo’n 7% boven het vijfjarig gemiddelde, en 4% hoger dan een seizoen eerder. De NEPG is een samenwerkingsverband van aardappelorganisaties in de 5 belangrijkste aardappellanden in Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland.

Leestijd : 1 min

Het totale areaal in deze landen is dit seizoen 1,4% toegenomen ten opzichte van vorig seizoen. Na de hittegolf in juli en augustus zijn de gewassen meer verouderd dan normaal en dus minder productief. Recente proefrooiingen laten een gemiddelde groei van slechts 200 à 300 kilo per dag zien. De NEPG rapporteert ook grote verschillen in opbrengst tussen en binnen de landen.

De groei van de oogst is afkomstig van België (3,5%), Duitsland (7%) en Frankrijk (6,9%). In Groot-Brittannië is de groei beperkt tot bijna een half procent. Door de afname van het areaal van 78.900 hectare in 2019 naar 77.000 hectare in 2020 en een gelijkblijvende opbrengst per hectare daalt de totale opbrengst in Nederland met 2,4%.

NEPG merkt een onevenwicht tussen vraag en aanbod op, met name als het gaat om aardappelen voor verwerking. De vraag van de verwerkingsfabrieken is sinds de coronacrisis weer toegenomen, maar deze zit nog niet op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis, aldus de NEPG. Fabrieken hebben voldoende bevroren product in voorraad en hebben voldoende gecontracteerd. Hierdoor kopen ze nauwelijks vrije grondstoffen. De NEPG verwacht dat de lage prijzen voor vrije aardappelen ten minste tot het einde van het jaar of zelfs langer zouden kunnen aanhouden. De versmarkt staat er wat beter voor.

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken