Startpagina Droogte

Werfwater.be biedt inwoners water van bouwwerven

Vanaf deze week maken buurtontwikkelaar Matexi en Werfwater het mogelijk voor inwoners van Diepenbeek, gemeentediensten en plaatselijke landbouwers om gratis grondwater te tappen op de bouwwerf ter hoogte van de Paul Piperslaan. Dat meldt Het Laatste Nieuws Limburg. Dit hoort tot één van de samenwerkingen van werfwater.be, dat werfwater aanbiedt aan iedereen die het nodig heeft.

Leestijd : 2 min

Dichtbij centrum Lutselus werkt buurtontwikkelaar Matexi aan een nieuwe woningbuurt met woningen, appartementsgebouwen en enkele vrije bouwgronden. Hierbij pompt Matexi tijdelijk grondwater op. Dat kan gebruikt worden voor de inwoners van Diepenbeek, gemeentediensten en plaatselijke landbouwers. Zij kunnen dit grondwater tot eind november tussen 8 en 18 uur via de kraan uit een buffercontainer tappen aan de Paul Piperslaan.

"Het nuttig hergebruik van grond- of regenwater is een belangrijk onderdeel van het Diepenbeekse klimaatplan", benadrukt burgemeester Rik Kriekels (N-VA) aan Het Laatste Nieuws. Echter, omdat het water te veel ijzer bevat, kan het niet worden gebruikt om te drinken, tijdens het koken of te baden. Het mag wel gebruik worden om planten en grasvelden te besproeien.

Werfwater.be

Matexi werkt via dit project samen met werfwater.be, dat een initiatief is van IT-bedrijf Lemon Companies en innovatiebureau Switchrs. WerfWater is een online platform dat de vraag naar en het aanbod van water samenbrengt. Bedrijven die (bemalings)water aanbieden kunnen zich via het platform aanmelden. En partijen die op zoek zijn naar water, kunnen op WerfWater locaties terugvinden waar water beschikbaar is.

Wil u water geven of nemen, of gewoon meer info, dan vindt u hierover meer op werfwater.be.

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken