Startpagina Akkerbouw

Oost-Vlaanderen zoekt voedselrijke velden voor zwanen

De Provincie Oost-Vlaanderen wil deze winter 20 à 30 ha voedselrijke velden voorzien voor de komst van kleine zwanen en andere wintergasten. De Provincie zoekt hiervoor percelen met oogstresten van suikerbieten en lanceert een prijsvraag naar de Oost-Vlaamse landbouwers.

Leestijd : 1 min

"Deze actie biedt een meerwaarde voor landbouwers door het extra inkomen voor de oogstresten van de suikerbietenteelt”, zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor landbouw en platteland. “Daarnaast houdt het de wintergasten weg van de, met wintergranen ingezaaide, velden in de polders."

Aan deelname zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden:

•Percelen zijn gelegen in Oost-Vlaanderen (poldergebied of aansluitende gebieden). In de omgeving zijn er, bij voorkeur, in het verleden al kleine zwanen opgemerkt.

•Maximale oppervlakte per landbouwer is 8 ha.

•Elk perceel moet minimum 1 ha groot zijn.

•Suikerbietenloof en -resten zijn afkomstig van een oogst na 1 november 2020.

•Suikerbietenloof en -resten blijven, zonder kerende grondbewerking, op de akker tot minimaal 31 december 2020.

•Het perceel is, minstens voor 50% van de oppervlakte, gelegen op meer dan 50 meter van de openbare weg.

Offerte indienen

De oogst van suikerbieten gebeurt heel snel. Bietenloof en -resten worden normaal ondergewerkt, meestal om daarna wintergranen in te zaaien. De Provincie vraagt aan de landbouwers om deze werkzaamheden een paar weken uit te stellen.

Geïnteresseerde landbouwers kunnen voor 6 oktober 2020 een offerte indienen via e-mail: landbouw@oost-vlaanderen.be of via de post: Provincie Oost-Vlaanderen t.a.v. dienst Landbouw & Platteland, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent.

Lees ook in Akkerbouw

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken