Startpagina Aardappelen

Belpotato: wees proactief, breng tMRL niet in gevaar

De Europese Commissie werkt momenteel aan een tijdelijke maximale residulimiet (tMRL) voor CIPC, een kiemremmer voor aardappelen. Deze zal mogelijk op 0,4 ppm (dus 0,4 mg CIPC per kg) uitkomen. De tMRL is van toepassing vanaf de oogst 2021-2022, en dit zowel voor verse aardappelen als voor aardappelproducten. Ketenorganisatie Belpotato roept op deze tMRL niet in gevaar te brengen door de regels niet te respecteren.

Het gebruik van CIPC in België is sinds 1 juli verboden. Normaal leidt dit tot een nieuwe maximale residulimiet (MRL) van 0,01 ppm, de detectiegrens. Om kruiscontaminatie op gestockeerde aardappelen van de nieuwe oogst als gevolg van historische vervuiling van opslaggebouwen en transportuitrusting te voorkomen werkt de Europese Commissie momenteel aan een tijdelijke norm. Belpotato benadrukt: zonder deze tMRL, waarvoor de aardappelketen heeft geijverd, zou de situatie voor de meeste aardappelloodsen dramatisch geweest zijn....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken