Startpagina Bieten

Tiense suikerbietencampagne start pas op 28 september

In de Tiense Suikerraffinaderij worden de eerste suikerbieten van de campagne 2020 op 28 september verwacht. De dag nadien start de verwerking ervan. Dat is 14 dagen later dan vorig jaar.

Leestijd : 2 min

Vorig jaar startte de bietencampagne bij Tiense Suiker al half september. De campagne 2020 begint pas binnen 14 dagen, op maandag 28 september. Vanaf dinsdag 29 september worden de eerste bieten verwerkt.

“We schatten dat de hoeveelheid suiker per hectare momenteel net onder het vijfjarig gemiddelde ligt”, stelt Erwin Boonen, directeur ruwe grondstoffen en verantwoordelijk voor de landbouwkundige dienst. “Het teeltjaar 2020 startte door de aanhoudende droogte van dit voorjaar niet erg gunstig. Bovendien kon het zaad dit jaar niet meer rekenen op een beschermende coating met neonicotinoïden. Deze moeilijke omstandigheden zorgden voor een lastige opkomst met onder meer veel tweewassigheid, waardoor dus binnen eenzelfde perceel bieten met een verschillend stadium groeiden. Deze situatie leidde op heel wat plaatsen tot een onregelmatige gewasstand. Bovendien zien we momenteel een toenemende aanwezigheid van het vergelingsvirus, wat de verdere ontwikkeling van de bieten remt.”

De latere startdatum van de bietencampagne is hier een gevolg van. “We trachten een juist evenwicht te vinden, we willen niet te vroeg noch te laat starten. Door de fabriek 14 dagen later op te starten, willen we de bieten die eerst worden geleverd de kans geven om nog te groeien en suiker aan te maken. Hopelijk valt er dus nog wat regen. Als het rendement dan toch positief meevalt, heeft deze latere start geen negatieve impact op de duur van de campagne die dan wellicht midden januari zal eindigen.”

Tijdens de bietencampagne worden dagelijks meer dan 13.000 ton bieten aangevoerd in de suikerfabriek van Tienen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken