Startpagina Actueel

Europees Landbouwbeleid kost Vlaming 13 tot 16 cent per Vlaming per dag

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kost elke Vlaming 13 tot 16 cent per dag. De kostprijs van het GLB per Europeaan zal zich naar schatting ook na 2020 op dat niveau bevinden.

Leestijd : 1 min

Dat blijkt uit een antwoord van Minister van Landbouw Joke Schauvliege op een vraag van Vlaams parlementslid Francesco Vanderjeugd (Open VLD). Het GLB kost elke Europeaan 30 cent per dag. rekening houdend met het aandeel Europees geld dat naar de Vlaamse landbouw , zakt die prijs naar 13 tot 16 cent per Vlaming. Omgerekend per Belg gaat het om 16 tot 20 eurocent per dag.

Minister Schauvliege stelde dat de GLB-steun op veel aspecten positief bijdraagt. Zo zorgt het GLB voor een inkomensstabilisatie voor de landbouwbevolking en voor redelijke prijzen voor lokale en gezonde voeding aan de consument.

Het GLB garandeert ook het respecteren van de rand- en vergroeningsvoorwaarden. Milieu, klimaat, economie, innovatie en leefkwaliteit maken ook hier onderdeel van uit.

Op de website van de Europese Commissie wordt in een artikel (Het gemeenschapelijk landbouwbeleid (GLB) en de landbouw in Europa – Veelgestelde vragen), dieper ingegaan op de financiering van het GLB. Zo lezen we er dat in 2011 43% van het Europees budget naar het GLB ging, terwijl dat in 1984 nog 72% was. En dat terwijl sinds 1992 het aantal landbouwers door de opeenvolgende uitbreidingen verdubbelde. Voor de periode 2014-2020 bedraagt het huidige totale GLB-budget 95 miljard euro.

Het GLB kost minder dan 1% van de totale overheidsuitgaven van alle EU-landen samen. Ter vergelijking: de EU-landen besteden drie keer zoveel aan defensie.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken