Startpagina Veeteelt

Boerenbond betreurt vegan-reclame in TV-soap Familie

Boerenbond vindt het jammer dat VTM sinds deze week een veganistische verhaallijn heeft opgenomen in de populaire TV-soap Familie. De verhaallijn is volgens Boerenbond vermoedelijk betaald door dierenrechtenorganisatie Gaia, dat ook rond de uitzending adverteert. Alle dierlijke producten worden aangevallen met het argument dierenleed en er wordt gepleit voor puur veganisme, vindt Roel Vaes, adviseur Rundvee van Boerenbond.

Leestijd : 2 min

Familie is een soapserie die al sinds 1991 bestaat en dagelijks tussen de 600.000 en 800.000 kijkers trekt. De verhaallijn kan volgens Vaes samengevat worden als een Gaia-advertentie, of ‘product placement’ in jargon, zonder nuance. Vaes vindt dat je van een grote TV-zender als VTM meer kritische reflectie mag verwachten. Vegan promoten als gezond eten strookt volgens hem niet met wat de Hoge Gezondheidsraad – het wetenschappelijk adviesorgaan van de overheid – aanbeveelt.

Bij de Raad klinkt het nog steeds dat zuivel en vlees deel uitmaken van een gezond en gebalanceerd dieet. Boerenbond heeft VTM gevraagd in gesprek te gaan over de kwestie. Woordvoerder Vanessa Saenen benadrukt dat het prima is dat Familie maatschappelijke thema’s aankaart. Maar als invloedrijk programma heeft het wel de morele plicht dit op een afgewogen wijze te doen. “Nu wordt op een hele eenzijdige manier een boodschap naar voren gebracht en dat vinden we jammer. Die bezorgdheid willen we met ze delen.”

Naar schatting 1% van de Vlamingen is veganist. Daarbij gaat men verder dan het vegetarisme. Niet alleen wordt het gebruik van delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn (zoals vlees, gelatine, leer, bont, zijde en wol) vermeden, ook door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel, eieren en honing. Gaia zelf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Een derde roedel wolven zwerft door de Hoge Venen

Veeteelt Een derde roedel wolven heeft zich in de Hoge Venen genesteld, zo heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt. De zogenaamde ‘zuidelijke roedel van de Hoge Venen’ bestaat uit zeker 4 welpen.
Meer artikelen bekijken