Boerenbond betreurt vegan-reclame in TV-soap Familie

Familie is een populaire soapserie.
Familie is een populaire soapserie. - Foto: VTM

Familie is een soapserie die al sinds 1991 bestaat en dagelijks tussen de 600.000 en 800.000 kijkers trekt. De verhaallijn kan volgens Vaes samengevat worden als een Gaia-advertentie, of ‘product placement’ in jargon, zonder nuance. Vaes vindt dat je van een grote TV-zender als VTM meer kritische reflectie mag verwachten. Vegan promoten als gezond eten strookt volgens hem niet met wat de Hoge Gezondheidsraad – het wetenschappelijk adviesorgaan van de overheid – aanbeveelt.

Bij de Raad klinkt het nog steeds dat zuivel en vlees deel uitmaken van een gezond en gebalanceerd dieet. Boerenbond heeft VTM gevraagd in gesprek te gaan over de kwestie. Woordvoerder Vanessa Saenen benadrukt dat het prima is dat Familie maatschappelijke thema’s aankaart. Maar als invloedrijk programma heeft het wel de morele plicht dit op een afgewogen wijze te doen. “Nu wordt op een hele eenzijdige manier een boodschap naar voren gebracht en dat vinden we jammer. Die bezorgdheid willen we met ze delen.”

Naar schatting 1% van de Vlamingen is veganist. Daarbij gaat men verder dan het vegetarisme. Niet alleen wordt het gebruik van delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn (zoals vlees, gelatine, leer, bont, zijde en wol) vermeden, ook door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel, eieren en honing. Gaia zelf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent