Startpagina Pluimvee

Fipronil-dossier wordt in april 2021 behandeld

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is dinsdag het zogenaamde Fipronil-dossier ingeleid. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren de insecticide fipronil was aangetroffen. Zeven personen en 4 firma's staan nu terecht. Er werd met alle partijen afgesproken om de zaak op 22, 23 en 30 april 2021 te behandelen.

Leestijd : 2 min

De fipronil-crisis was in heel Europa voelbaar. In ons land alleen al moesten bijna twee miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden. Het begon allemaal met een eierbrekerij uit Sint-Niklaas die op 2 juni 2017 het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) verwittigde dat de stof 'fipronil' was aangetroffen in eieren bestemd voor menselijke consumptie. Fipronil is een stof met een anti-parasitaire werking en mag in de Europese Unie niet gebruikt of toegediend worden aan voedselproducerende dieren wegens risico's voor de volksgezondheid.

Het FAVV startte een onderzoek. De eierbrekerij had de eieren ontvangen van een pluimveehouderij in Lokeren. Een Nederlandse firma had de stallen daar een bloedluisbehandeling gegeven. De stof 'fipronil' zou bewust zijn toegevoegd aan een 100% natuurlijk product om onder meer bloedluizen bij pluimvee te bestrijden. Op 19 juli 2017 werd een gerechtelijk onderzoek geopend in Antwerpen en een dag later werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd.

Het gerechtelijk onderzoek bracht volgens het parket een illegale handel aan het licht, waarbij anti-parasitaire producten, waaronder fipronil, werden toegevoegd aan legale producten met mogelijke risico's voor de volksgezondheid. Vijf mannen uit Ravels, Kortemark, Melle, Houthalen-Helchteren en Libramont-Chevigny, twee vrouwen uit Antwerpen en het Nederlandse Chaam en 4 bedrijven uit Ravels, Torhout, Melle en Hamois staan terecht voor deelname aan een criminele organisatie, schriftvervalsing, witwas, inbreuken op het KB over stoffen met anti-parasitaire werken en inbreuken op de geneesmiddelenwet.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken