Startpagina Uw stem

Opinie: ‘Boeren werden gered door Milcobel’

Boeren protesteren ten onrechte bij Milcobel, vindt een melkveehouder in het Heuvelland. Ze betalen volgens hem een behoorlijke prijs en namen melkveehouders op die elders gedumpt werden.

Leestijd : 2 min

Ik vind het belachelijk dat Milcobel altijd beschuldigd wordt van het betalen van een te lage melkprijs. Boeren zouden moeten blij zijn dat ze hun melk ophalen en toch nog een redelijk mooi prijs krijgen. Als ze niet content zijn, waarom leveren ze dan hun melk en breiden ze nog uit? Ik vraag me af of ze wel beseffen dat alle melk die geleverd wordt aan de melkerij ook verwerkt en verkocht moet worden. De oud-topman Demeulenare van Milcobel stelde al vast dat boeren steeds meer koeien houden maar de extra melk niet altijd goed verkocht kan worden. Ook heeft hij laten weten dat de grote investeringen die ze de voorbije jaren gedaan hadden jarenlang ging wegen op melkprijs.

Milcobel heeft nooit melkveehouders op straat gezet, zoals FrieslandCampina deed in 2015. Ooit belde belde ik naar FrieslandCampina met de vraag hoe hij zijn facturen moest betalen. Hun antwoord: het is ons probleem niet meer. Van de landbouwsyndicaten ABS en Boerenbond kreeg hij in essentie te horen: trek uw plan... Het was ook niet de eerste keer: Kleine melkveehouders werden naar de uitgang geleid omdat ze niet meer in het imago zouden passen en ook IKM werd ingezet. Uiteindelijk kreeg FrieslandCampina miljoenen aan Vlaamse subsidie voor de site in Aalter, waar nu bijna uitsluitend melk van Nederlandse boeren wordt verwerkt.

Ga daar elke dag gaan betogen in Aalter tot FrieslandCampina terug Vlaamse melk verwerkt of boycot de producten van het bedrijf in de winkels. Nu heeft FrieslandCampina terug een uitvlucht gevonden om nog eens wat boeren af te stoten: het grupstal verbod. Er is geen enkele consument die het vraagt De consument vraag een goedkoop en lekker product en houden zich niet bezig met de vraag hoe melk wordt geproduceerd Men weet dat alles zeer goed gecontroleerd word door FAVV. Waar zijn de syndicaten om de melkveehouders die zullen afgedankt worden te verdedigen? Ik denk dat ze niks zullen doen omdat we geen aandeelhouders zijn.

Houd op met Milcobel zwart te maken terwijl het zij zijn die nog veel melkveehouders aanvaard hebben van FrieslandCampina. Boeren die anders gingen moeten stoppen van houden van melkvee en hun inkomen kwijt waren in 2015. Het zijn Milcobel en LDA geweest die redders in nood waren en de meeste van de 400 afgedankte melkveehouders aanvaard hebben, Terwijl ze best hadden kunnen profiteren van het stoppen van veel melkveehouders van een ander bedrijf.

Een boer in het Heuvelland

(naam bij redactie bekend)

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken