Startpagina Economie

Belgische varkensprijs daalt fors

De Belgische varkensprijzen zijn fors verlaagd vanwege de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. De Vlaamse biggenprijs daalt deze week met 4 euro tot 27,50 per stuk (25 kg). Westvlees verlaagt de prijs voor vleesvarkens met 5 cent tot 96 cent per kg levend gewicht. Danis verlaagt met 3 cent tot 89 cent. Varkensvoorman Bart Vergote van ABS denkt dat we pas over enkele weken weten wat de bodem is.

Leestijd : 2 min

Laag, lager, laagst lijkt het devies in Duitsland. Van de Vereinigungspreis tot Tönnies kelderen prijzen sinds Afrikaanse varkenspest is vastgesteld in deelstaat Brandenburg. Inmiddels staat te teller met besmette everzwijnen op 7. China, Japan en Zuid-Korea stopten de import van Duits varkensvlees en dus dreigt Duits (over)aanbod op de Europese markt. “De seinen staan nu ook voor ons op rood maar pas over een paar weken zien we war we staan”, denkt Vergote, varkenshouder en bestuurder van ABS.

Danis verlaagde over 2 weken gezien 8 cent, Westvlees 5 cent. Vergote denkt dat de huidige prijzen voor de meeste varkenshouders op of net onder kostprijs liggen.

België zelf vraagt spoedig de Afrikaanse varkenspestvrije status aan. Kan het land net als Nederland en Denemarken Azië als ‘overventiel’ gaan inzetten? “Helaas gaat het niet zo snel. De vrije status is pas het startschot voor onderhandelingen. Het kan daarna nog maanden of een jaar duren voordat we weer naar China mogen gaan exporteren.”

Jan Vandaele van Danis wijst op de impact van corona in Duitsland. Nog voor de Afrikaanse varkenspest toesloeg ging de slachtcapaciteit terug van 100 naar 80%, vanwege de coronasituatie. Ze gaan nu met de prijs zover omlaag dat ze toch alles weg krijgen. “De situatie is zeer problematisch, ook omdat België zeer exportgericht is. Onze zelfvoorzieningsgraad ligt op 250%. De oplossing ligt erin China en andere Aziatische landen ervan te overtuigen dat compartimentering (vlees en dieren uit een regio maar niet het hele land blokkeren, red) werkt.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken