Startpagina Varkens

Duitsland overweegt private opslag, liquiditeitsprogramma’s

De Duitse federale minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) wil met maatregelen de economische schade voor varkenshouders als gevolg van Afrikaanse varkenspest beperken. Daarbij denkt ze aan het instellen van gesubsidieerde private opslag en het verlenen van liquiditeitssteun – waarbij ze niet specifiek is.

Leestijd : 2 min

Ze legde dat uit in een toespraak in een debat over Afrikaanse varkenspest in de ‘Bundestag’. De aanleiding is de vondst van 7 met Afrikaanse varkenspest besmette verzwijnen in deelstaat Brandenburg. China, Japan, Korea en Mexico sloten al de deur voor Duits varkensvlees. Varkensprijzen zijn gekelderd.

"De effecten op de markten zijn al duidelijk. Vooral de zeugenhouders kampen met forse afzetproblemen", zegt de politica. Na de daling van de varkensprijzen wordt de marktontwikkeling voortdurend gemonitord door het ministerie. "We voeren intensieve gesprekken met de federale staten, de Europese Commissie, de internationale autoriteiten, de relevante verenigingen en met onze handelspartners."

Er wordt bekeken welke maatregelen eventueel genomen kunnen worden. Steun voor opslag van varkensvlees is mogelijk, maar Klöckner waarschuwt dat private opslag nu de crisis kan verminderen maar straks ook het herstel kan vertragen. In principe wordt het vlees weer op de markt gebracht zodra prijzen stijgen.

"Het belangrijkste is hier om het juiste moment te vinden, want de koelhuizen zijn momenteel nog goed gevuld met voor de export bedoelde goederen", zegt Klöckner. Ook liquiditeitsprogramma's zijn denkbaar. Klöckner heeft echter geen details verstrekt, maar historisch wordt soms gewerkt met het vroeger uitbetalen van Europese steun of het uitstellen of verminderen van de belastingen.

Lees ook in Varkens

Varkenshouder Jeroen Koks (NL): “Sta dierenurine toe als kunstmestvervanger”

Varkens De Nederlandse varkenshouder Jeroen Koks heeft een duidelijke mening over de toekomst van het EU-mestbeleid: “Sta dierenurine toe als kunstmestvervanger en je bent van veel problemen af. Wellicht kan de EU dit in het voorjaar van 2023 meenemen bij het besluit over een nieuw nutriëntenmanagementplan waarbij ook naar nieuwe ‘groene’ kunstmestvervangers wordt gekeken.”
Meer artikelen bekijken