Startpagina Veeteelt

Digitale weekendeditie ‘Dag van de Landbouw’ gaat van start

Al 38 jaar aan een stuk staat de 3de zondag van september in het teken van de ‘Dag van de Landbouw’. Dit jaar zal het niet anders zijn, maar gezien de coronapandemie zou het niet verstandig zijn om de land- en tuinbouwbedrijven op de klassieke manier open te stellen. Hierom werd er een digitaal alternatief uitgewerkt.

Leestijd : 4 min

Vorig jaar was een topeditie voor de ‘Dag van de Landbouw’ en werden er over 42 bedrijven zo’n 100.000 bezoekers verwelkomd. “Jammer dat dit in 2020 niet mogelijk is”, geeft Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker aan. “Dit net in een tijd waar veel Vlamingen het belang van lokale voedselproductie (her)ontdekt hebben. Zij zijn meer dan ooit geïnteresseerd, in hoe al dat lekkers en moois (cfr. sierteelt) tot bij ons komt.” Hiermee verwees voorzitter De Becker naar de coronacrisis waarbij velen de weg naar hoevewinkels (terug)vonden.

Avontuur in boerenbubbel

Om het brede publiek toch te laten kennis maken met het vakmanschap, de passie en innovatie die op onze land- en tuinbouwbedrijven heerst werd de traditionele formule omgetoverd tot een digitaal evenement. Vijf bekende Vlamingen gaan het werk op het land- en tuinbouwbedrijf ontdekken verdeeld over 5 verschillende bedrijven in 5 provincies. Het avontuur dat zij beleven in hun ‘boerenbubbel’ zullen zij delen via de sociale media om zo de geïnteresseerde Vlaming te informeren. De BV’s hun verblijf op de boerderij wordt extra avontuurlijk gemaakt door ze een ‘uitdaging’ voor te schotelen.

Op het bedrijf in Glabbeek, waar een mini-persconferentie werd georganiseerd net voor de start van het weekend, gaat influencer Julie Houtman en haar zoontje Emiel een nacht in een glampingtent doorbrengen. Julie krijgt als uitdaging de opdracht om met een wiellader zo snel mogelijk enkele balen stro te stapelen. Het publiek dat online de avonturen van de BV’s volgt kan enkele plattelandsarrangementen winnen.

Innovatie

Tijdens het persmoment kwam landbouwminister Hilde Crevits langs om zich op de hoogte te stellen van de digitale editie van de ‘Dag van de Landbouw’. Zij zag onmiddellijk hoe ook hier de coronacrisis innovatie getriggerd had. “Het is mooi om te zien hoe landbouw en innovatie hand in hand gaan.”

Crevits geeft aan al 13 jaar minister te zijn, maar sinds vorig jaar de bevoegdheid ‘Landbouw’ te hebben. Ze kende al wel wat van de landbouw. “Want als je in West-Vlaanderen woont, heb je wel ergens een boer in de familie zitten”, lacht ze. Sinds ze minister van landbouw is, heeft ze haar beeld over de sector wel ernstig bijgesteld. “Ik ontmoet echte ondernemers, sterke innovators (dit staat te weinig in de kijker) en grote investeerders. Helaas is het imago bij het grote publiek, nog niet wat het zou moeten zijn. Dat de land- en tuinbouwsector heel innovatief is en belangrijk voor het voedsel van iedereen staat te weinig in de kijker, ook al heeft de coronacrisis het respect voor de land- en tuinbouwer doen toenemen. Cijfers tonen dit aan en brengen tot uiting dat de Vlaming meer gaat winkelen in de korte keten. In de relanceplannen mag de land- en tuinbouwsector budgettair niet ontbreken gezien het respect die voor de sector bestaat, het belang ervan en de noden die ze hebben”, aldus de minister.

Parel in Vlaanderen

Minister Crevits gaf tijdens haar bedrijfsbezoek aan onder te indruk te zijn van speelboerderij Ravot en vleesveehouderij Fines in Glabbeek. Ze noemt het een parel onder de boerderijen in Vlaanderen. Dat hier op een speelse wijze onderwijs gekoppeld wordt aan landbouw vindt ze schitterend. Hier komt het snijpunt van haar eeuwige eerste liefde ‘onderwijs’ samen met haar eeuwige tweede liefde ‘landbouw’.

Ravot en Fines

Ravot en Fines zijn de ideale manier om het verhaal van moeder Catherine Rigot en dochters Ines en Margot Theunis over te brengen. Catherine Rigot stond 26 jaar in het onderwijs met een droom, namelijk een speelboerderij én haar echtgenoot die had een boerderij waar ze haar droom op kon uitwerken. Via deze speelboerderij is het idee ontstaan om het vlees van de eigen runderen te vermarkten. Door de coronacrisis is dan de stap gekomen om naar de korte keten te gaan waarbij via een slager vleespakketten van de eigen runderen worden verkocht.

Ines werkte voor hun hoevevlees het label of de merknaam ‘Fines’ uit. Hierachter staan drie belangrijke waarden: innovatie, duurzaamheid en kwaliteit. Pientere boerendochter en tevens bio-ingenieur Ines geeft aan dat ze met de nieuwste trends probeert mee te zijn, maar maakt ook de oefening of de innovatie op termijn rendabel is. Duurzaam is de manier waarop ze met haar Belgische Witblauwe runderen wilt omgaan. Ze geeft hen een rantsoen met ruwvoer van eigen velden en krachtvoer dat samengesteld is met Europese grondstoffen. Dit aangevuld met een goed dierenwelzijn en extra liefde moet zorgen voor een kwalitatief product.

Wie de landbouwavonturen van de familie Rigot-Theunis en de 4 deelnemende bedrijven aan de digitale weekendeditie van de dag van de landbouw wil volgen kan dit via de website www.dagvandelandbouw.be en zijn sociale mediakanalen Facebook en Instagram.

Deelnemers

Zoals eerder aangehaald gaan influencer Julie Houtman en haar zoontje Emiel logeren op speelboerderij Ravot in Glabbeek. Tine Embrechts gaat op bezoek bij het tomatenbedrijf van de familie Vermeiren in het Antwerpse Meer.

Anja Daems gaat naar het sierteelbedrijf van de familie Goossens in het Oost-Vlaamse Moerbeke. Ruben Van Gucht gaat naar het melkveebedrijf van de familie Cobbaert in het West-Vlaamse Oedelem. Tot slot krijgt het Limburgse fruitteeltbedrijf van de familie Lowet-Houben het bezoek van Bart Kaëll en Luc Appermont.

Tim Decoster

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken