Boerenorganisaties: verwerp handelsakkoord met Mercosur

Deze vrijhandelsovereenkomst is in sommige lidstaten omstreden.
Deze vrijhandelsovereenkomst is in sommige lidstaten omstreden.

Vanuit België ondertekende de Flemish Milk Board (FMB) de verklaring. De boerenorganisaties doen de oproep vanwege de informele raad van ministers van Handel van de EU die deze week digitaal door ging. Op tafel ligt een handelsakkoord met Mercosur, waar Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay toe behoren. Het is het eerste optreden van de nieuwe Eurocommissaris van handel Valdis Dombrovskis.

De Mercosur-landen belangrijke exporteurs van landbouwproducten, maar volgens de landbouworganisaties ook landen met een heel ander landbouwmodel. Ze kennen een landbouw waarin grote agroholdings domineren, en niet zoals hier het familiale bedrijf. Bovendien stelt de overheid in deze landen minder strenge regels wat betreft het milieu en dierenwelzijn.

Deze vrijhandelsovereenkomst is in sommige lidstaten omstreden. Er is zeer duidelijke kritiek geuit in ons land maar ook in Oostenrijk, Nederland, Frankrijk en Ierland. Duitsland, dat momenteel het voorzitterschap van de EU-Raad bekleedt, heeft aangekondigd dat het de ratificatie van de overeenkomst tussen de EU en Mercosur wil doorzetten, hoewel de Duitse bondskanselier Angela Merkel onlangs haar twijfels over de overeenkomst heeft geuit.

De boerenorganisaties vrezen dat Duitsland, met kleine wijzigingen, kritische lidstaten voor zich kan winnen en hen kan overhalen om te tekenen. Melkveehouder Tanja Van Boecke uit Laarne legt uit waarom de FMB hier tegen is. "De overeenkomst tussen de EU en Mercosur voorziet in een toename van de invoer van bijvoorbeeld vlees, suiker en soja uit de Mercosur-landen, waarvan de productie door hun agressieve exportgerichtheid steeds industriëler wordt. Het Amazonegebied, diat cruciaal is voor het klimaat en de biodiversiteit, moet aan dit systeem voldoen.”

De toenemende invoer uit de Mercosur-landen verhoogt volgens haar de kostendruk op de Europese landbouwfamilies. “Dit handelsbeleid en de kloof tussen de milieu-, sociale en productienormen ten gunste van de agro-industrie versnellen de achteruitgang van boeren en boerinnen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.” Landbouwers eisen een handelsbeleid dat wereldwijd eerlijke en lonende prijzen garandeert, klimaatbescherming, biodiversiteit en dierenwelzijn, mensenrechten, landbouwstructuren, regionale levensmiddelen, het behoud en de ontwikkeling van Europese normen en fatsoenlijke werkomstandigheden.

Meest recent

Meest recent