Startpagina Paarden

Vlaams kampioenschap trekpaarden te Torhout

Door corona was het dit jaar eerder niet mogelijk om het Vlaams kampioenschap van de trekpaarden te organiseren in Aalst of in Schriek. In Torhout kon het op zondag 13 september op de prachtige locatie van de kinderboerderij D’Oude Smelterij, eigendom van de stad, coronaproof doorgaan. Derde keer goede keer. Met 90 inschrijvingen en nauwelijks afwezigen was het toch een succes en ging dit kampioenschap dit jaar niet verloren.

Leestijd : 4 min

Publiek was niet toegelaten, maar de organisatie zorgde ervoor dat het via livestream op de website van het Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT) toch voor de liefhebbers te volgen was. Een aantal honderden fans maakten hiervan gebruik, tot zelfs kijkers in de Verenigde Staten aan toe. Misschien wordt hiermee een nieuwe trend gezet en willen de toeschouwers niets anders meer?

Merries van 1 jaar

In deze leeftijdscategorie waren er maar liefst 21 deelnemers, opgesplitst in 3 reeksen. Een eerste reeks werd gewonnen door Paula du Gré (eig. Van Langenhove Eddy – Van Riet Dominique, Denderbelle) vóór Iris van de Boterhoeve van Luc en Ignaece Imschoot uit Denderbelle. De tweede reeks kwam op naam van Lobke van de Molenput van familie De Brabander uit Evergem voor Anaya van de Noorweegsekaai van Frans en Jolien Dullaert uit Brugge. De laatste reeks werd de prooi van Gloria van het Hermeshof van Nico Henckens-Geusens en zonen uit Maaseik. Tweede werd Emma van den Bunder van Maarten Camerlinck-Comeyne uit Sleidinge.

Het kampioenslint werd toegewezen aan Paula Du Gré. Tijdens het kampioenschap gaf de juryvoorzitter, dr. Toon Van Couter, telkenmale een toelichting op de aanwijzing van de kampioen(e). Paula Du Gré stak er volgens de jury bovenuit, met veel rastype, een mooie inzet van de hals en een mooie halslijn.

Merries van 2 en 3 jaar

In deze leeftijdscategorie waren er eveneens 3 reeksen. De eerste reeks kwam op naam van Aliss van ’t Groenenbroek van Frans en Monique Beullens uit Ranst. Ze werd gevolgd door Baromien van de Dorpshoeve van Freddy Van Hecke uit Ronsele. Fay van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant van Dominique Van Riet uit Londerzeel was de sterkste in de tweede reeks vóór Saartje van ’t Hengelhof van de familie Smeers uit Houthalen. Bij de 3-jarige merries was er meteen de zwarte schoonheid Karo van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant van Stephanie Mertens uit Londerzeel die in het oog sprong. Zij won vóór Lola van de Gentle Giants van Luc en Ignaece Imschoot. Daarmee kon Karo van ’t Rietenhof haar jeugdtitel van vorig jaar in Aalst verlengen. De juryvoorzitter omschreef haar als perfect aan de rasstandaard beantwoordend, ze heeft heel mooie gangen, een mooie schouder en hals, een harmonische merrie met erg veel allure.

Hengsten

Twee reeksen eenjarige hengsten kwamen in de piste. De eerste reeks was weggelegd voor Pim van de Fonteyne van Dominique Van Riet. In zijn zog volgde Jordy van de Boterhoeve van Luc en Ignaece Imschoot. In de tweede reeks was Victor van Ooidonk (eig. Julien Cocquyt, Deinze) de beste, vóór Stig van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant.

Bij de tweejarige hengsten was de reeksoverwinning voor Viktor van den Houtbriel van familie Imschoot vóór Jules van de Babilyhoeve van Urbain De Keyser uit Oudenburg. De kampioenstitel bij de jonge hengsten werd toegewezen aan Viktor van den Houtbriel. Hij heeft hengstuitstraling, is heel mooi gelijnd, heeft allure in de gang, is lang en toch nog groen wat past bij zijn leeftijd. Bij de oudere hengsten was de titel eveneens voor een krachtpatser van de stal Imschoot: de vierjarige Tom van Nieuw Leven.

Oudere merries

Veel inschrijvingen van merries ouder dan 4 jaar waren er niet, zodat verschillende reeksen bij elkaar gevoegd werden en we hier enkel de kampioenes omschrijven. De titel voor de merries zonder veulen ging naar Charlotte van ’t Schoorkenshof van Familie Bulteel-Pauwels uit het Wase Haasdonk. Ze liet zich omschrijven als een rastypische merrie met een mooie uitstraling en veel allure in de gang.

De titel voor de merries met veulen was er voor de vijfjarige Elza van Vollezele van Vlaams-Brabant van Dominique Van Riet. Deze kampioene beantwoordt aan de rasstandaard en breidt hiermee haar palmares uit.

Lot van 3 merries

Er viel slechts 1 lot te bewonderen, maar de bruine merries van Guido Vandecasteele (Roxanne van de Zoetemond, Mona van de Zoetmond, en Rika du Blanc Bois) maakten een sierlijke indruk die erg gesmaakt werd. Deze editie werd ondanks corona ordentelijk georganiseerd en geprezen door de deelnemers. Hopelijk normaliseert de toekomst snel en kan het terug doorgaan met bezoekers. Foto’s van al de kampioenen staan op de website van Landbouwleven: www.landbouwleven.be en verder klikken op ‘Paarden’.

Eric Lievens, speaker

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken