Duizend varkens om het leven gekomen bij stalbrand in Moerkerke

Duizend varkens om het leven gekomen bij stalbrand in Moerkerke

De brand ontstond na middernacht in een stal met meer dan tweeduizend varkens. Toen het vuur werd opgemerkt, sloegen de vlammen al door het dak. De brandweer snelde ter plaatse, maar het was niet gemakkelijk om te blussen want storm Odette wakkerde het vuur verder aan. Een duizendtal dieren kon worden gered, maar voor zo'n duizend andere kon geen hulp meer baten. Zij kwamen om het leven in de brand.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, stuurde een deskundige om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Die zou accidenteel zijn.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights maakte zaterdag beelden van de ravage in de stal. In een persbericht klaagt de organisatie aan dat het aantal dieren dat omkomt bij een stalbrand vaak erg hoog ligt door de industriële wijze van kweken. "Ze zitten vaak opgesloten in groepskooien, kraamkooien of dekstallen. De dieren kunnen bijgevolg onmogelijk zelf ontsnappen en ook voor de boer of brandweer is het moeilijk tot onmogelijk om hen te bevrijden", klinkt het. Animal Rights stelt dat er dit jaar al minstens 22.310 dieren stierven bij stalbranden.

Belga

Meest recent

Meest recent