Startpagina Akkerbouw

Werking van middelen(combinaties) nagaan bij Corteva

Corteva, ontstaan uit Dow Agrosciences, Dupont en Pioneer besteedde een groot deel van zijn proefveldwerking uit aan het Nederlandse onderzoekscentrum PPO in Lelystad. De onderneming liet Landbouwleven kennismaken met de proefveldwerking en de nieuwe middelen die eraan komen.

Leestijd : 4 min

Wat onkruidbestrijding betreft, legde Corteva een uitgebreide proefveldwerking aan. Corteva heeft hiervoor dan ook heel wat middelen in zijn aanbod. Denk hierbij aan Trevistar, Primstar, Capri Twin, Pixxaro, Zypar, Titus, Matrigon, Primus, Eloge en AZ 500.

Herbicideninzet

De individuele werking van ieder middel bespreken zou ons hier te ver leiden, maar de proef laat wel sterktes en tekorten van middelen zien. Het tijdstip van toepassing en de veldomstandigheden zijn van cruciaal belang voor het welslagen van uw herbicideninzet.

Een ander aspect is het respecteren van de juiste dosering en het vinden van een mengpartner. Waar het ene middel een gat in zijn bestrijdingsspectrum heeft, kan net een ander middel scoren. Vind de complementairen is de boodschap. Op breedbladigen zoals paarse dovenetel, kleefkruid en ooievaarsbek is Pixxaro zeer nuttig. De samenstelling van Zypar verschilt lichtjes waardoor deze herbicide het beter doet naar schermbloemigen, netels, klaproos, kamille.

Op het proefplatform werd de inzet van de herbicide Pixxaro in uien geprobeerd om de gewasveiligheid na te gaan. De proefopzet leerde alvast dat hier een probleem zit en het middel niet verder voor uien wordt ontwikkeld. De gewasschade nam zelfs duidelijk toe met een verhoging van de dosering.

Er werd ook gekeken naar de gewasveiligheid van de herbicide Starane Forte in uien. Wordt de toegestane dosering gerespecteerd, dan stelt zich geen probleem. Wordt overgedoseerd of de verkeerde mengpartner gebruikt, dan kunnen de uien wel geremd tot stevig in hun groei geraakt worden.

Aardappelopslag bestrijden

In de marge van de onkruidbestrijding, lag er ook een proef aan waarbinnen de bestrijding van aardappelopslag werd onderzocht. Om dit te onderzoeken werden aardappelknollen vollevelds oppervlakkig uitgestrooid en met een cultivator ingewerkt. Zo liggen ze op verschillende dieptes en zijn de proefveldmedewerkers van mening dat ze praktijksituaties het beste nabootsen.

Corteva-middelen zoals Starane Forte, Trevistar, Primstar, Kart en Matrigon waren toegepast - aangevuld of in combinatie met hoofdzakelijk maïsherbiciden van de voornaamste concullega’s.

Net zoals bij de voorgaande onkruidbestrijdingsproef komt ook hier het belang van de dosering en de partner in het spuitschema tot uiting. Uit de proef werd alvast geleerd dat tijdig met de bestrijding dient gestart te worden willen we met een enkelvoudig product slagen. Wees ook niet te voorzichtig met de dosering. Kan pas later de bestrijding aangepakt worden, als de aardappelopslag groter is, dan dienen er meerdere partners in het spuitschema te zitten. De behandeling tweemaal tot driemaal herhalen kan nodig zijn.

Om phytophtora te behandelen liet Corteva een potproef aanleggen waarbij middelen van andere firma’s werden vergeleken met Zorvec Enicade en het nieuwe Zorvec Endavia. Beide zijn systemische middelen met een zeer sterke werking. Bij een preventieve inzet vangen ze een plaagaanval zeer goed op, ook al valt er kort na de toepassing regen.

Via het Easy Connect systeem kan spuitvloeistof in de spuitmachine opgenomen worden zonder dat er manueel bussen moeten opengedraaid en geledigd worden in de vulmengbak. Dit ter preventie van puntvervuiling.
Via het Easy Connect systeem kan spuitvloeistof in de spuitmachine opgenomen worden zonder dat er manueel bussen moeten opengedraaid en geledigd worden in de vulmengbak. Dit ter preventie van puntvervuiling. - Foto: TD

Nieuwigheid in wintertarwe

In de wintertarwe lag een uitgebreide ziektebestrijdingsproef aan met enkele experimentele middelen die Corteva pas binnen enkele jaren bij ons vermarkt ziet.

Het zou gaan om een fungicide die behoort tot een nieuwe ‘groep’ in de graanteelt. Momenteel is het advies dat deze fungicide zowel in de T1 als de T2 ingezet kan worden. Bij ons zal het als ‘combi-pack’ geleverd worden vanwege de resistentiestrategie. Nog meegeven dat het nieuwe middel zich sterk uit naar gele roest.

Andere strategie in bieten

De gewasbescherming in de bietenteelt is de laatste jaren ernstig gewijzigd. Ook Corteva nam dit op in zijn proefveldwerking via zijn nematicide Vydate en insecticide Sherpa en Closer. Medewerkers van het PPO in Lelystad onderzochten de inzet van Closter aan 0,2 l/ha. Vier dagen na toepassing zagen ze dat 99% van de aanwezige perzikbladluizen op de bietenplanten bestreden waren.

Even uitweiden naar de uienteelt waar een proef aanlag ter bestrijding van de uienvlieg met o.a. de middelen Sherpa en Vydate. Hier werd gezien dat een rijenbehandeling beter werkt dan een volleveldstoepassing. De verklaring zit hem in het feit dat het middel zo dicht mogelijk bij het uienzaad moet liggen. Vydate is mobieler in de bodem doordat het via bodemvocht wordt verdeeld, Sherpa niet. Ideaal zou zijn om Vydate boven het uienzaad te hebben liggen ter bestrijding van de uienvlieg en onder het zaad ter bestrijding van andere bodeminsecten.

Easy Connect System

In Nederland mogen landbouwers vanaf 1 januari 2024 geen spuitbussen meer open draaien op het erf om de machine te vullen. Dit om puntvervuiling te vermijden. Daarom ontwikkelden diverse fabrikanten een speciale dop die ingeklikt kan worden op een afvulapparaat om zonder morsen de

vooraf ingestelde hoeveelheid spuitmiddel uit de bus te zuigen. Om de landbouwsector hiermee al vertrouwd te maken, demonstreerde Corteva deze techniek reeds op het proefplatform.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken