Startpagina Melkvee

Gewestelijke veeprijskamp Tielt

In Tielt vond naar jaarlijkse goede gewoonte de gewestelijke prijskamp plaats voor de veefokkers van een achttal aangrenzende gemeenten. De familie David uit Tielt en Lambrechts J. uit Ruiselede wisten de hoogste titels binnen te rijven.

Leestijd : 2 min

Heel wat volk was afgezakt naar de terreinen van NV. Nemegheer in de industriezone van Tielt. Tal van landbouwmateriaal, groot en klein werden in de stofferige, broeierige, hete zon gedemonstreerd. Naast deze activiteiten hadden we de gewestelijke prijskamp Tielt.

Witblauw

Bij de witblauwe dieren konden de twee jonge juryleden het goed met elkaar doen. In de vier voorgestelde stierenreeksen kon men terug in de cataloog vaststellen dat heel wat dieren vrij waren van de acht erfelijke gebreken, wat voor potentiële kopers een zekerheid geeft dat ze geen kat in een zak kopen. Het waren de gebroeders Cocquyt uit Pittem die met de één jaar oude Charliezoon Lexus de Mahoney de trofee in ontvangst namen als meest beloftevolle stier van de dag.

Bij de vijf reeksen vaarzen waren de reekswinnaars afkomstig uit hooggepunte koeien. Allen straalden heel wat toekomst uit. De lang gerekte Kimo van het Caloenhof bleek uiteindelijk na wat aarzeling bij de jury de meeste kwaliteiten in haar mars te hebben.

Gekalfde vaarzen en koeien

Bij het kampioenschap gekalfde vaarzen en koeien waren al de reeksen van uitzonderlijke kwaliteit. De jonge fokkers gebroeders David uit Tielt legden bijna een parcours sans fautes door twee van de drie reeksen te winnen en een tweede plaats te behalen. Opvallend - waarschijnlijk door haar minder fraaie gang - kon dit jaar de zwaargebouwde, diepgebilde kampioen koe 2016 Henriette van het Caloenhof haar titel niet verzilveren en werd ze in haar reeks naar de derde plaats verwezen. Maar niet getreurd voor de familie De Fauw uit Tielt: met één van Henriettes kalveren zoals hoger vermeld konden ze de kampioenstitel bij de vaarzen bemachtigen. Uiteindelijk bij het kampioenschap werd de mooie getypeerde zwartbonte Leonardodochter Imagination van Willecomme van de familie David uit Tielt als kampioenkoe uitgeroepen.

Melkvee

Voor het melkvee zagen we Mieke Vander Schueren heel vlot in een te kleine ring de mooie dames keuren. Een blik op de correctheid van het beenwerk, de speenplaatsing en uierdiepte, de uitstraling van jeugdigheid... waren de elementen die voor een aanvaardbare klassering zorgden. Bart Cocquyt uit Zwevezele kon een dubbelslag winnen met zijn Fetiche de Bois seigneur (kampioenschap vaarzen) en met zijn 6185 (beste uier). Arums Halloween van eig. Lambrechts J. uit Ruiselede mocht met de titel van beste koe naar huis.

Met vijf afgewerkte lactaties ging de rendementsprijs naar Fjodora van eig. Van Der Meulen G., uit Markegem, die een vet- en eiwitgewicht leverde van 3979kg.

Lees ook in Melkvee

Zonne- en windenergie combineren voor een gelijkmatigere voorziening

Agribex Een landbouwbedrijf kan niet zelfvoorzienend genoeg zijn. Leen Mertens en haar vader kozen er 3 jaar geleden bewust voor om extra zonnepanelen te leggen, en om dit te combineren met een windmolen en batterijen voor opslag. “Zo kunnen we het maximum uit ons bedrijf halen”, vertelt Leen.
Meer artikelen bekijken