Startpagina Economie

ABS ziet aanknopingspunten in Regeerakkoord

Algemeen Boerensyndicaat (ABS) ziet positieve elementen in het Regeerakkoord, en denkt dat België met de liberaal Alexander De Croo een premier krijgt die voeling heeft met de landbouw. Voorzitter Hendrik Vandamme hoopt dat de FAVV een bevoegdheid blijft van de federale minister van landbouw.

Leestijd : 2 min

Vandamme, vindt het hoopvol dat in het regeerakkoord expliciet staat dat de regering zich wat betreft plantenveredeling en genetisch gemodificeerde gewassen (GGO’s) baseert “op alle wetenschappelijke inzichten.” In de Franse versie van de tekst wordt zelfs het pleiten voor een Europese koerswijziging gesuggereerd. “Helemaal sluitend is het niet geformuleerd, maar dat men het expliciet noemt biedt toch wel enige hoop”, aldus Vandamme, een akkerbouwer uit Oostende.

De regering wil ook het pesticidengebruik verminderen, met daarbij de opmerking dat Belgische boeren geen concurrentienadeel mogen ondervinden. “Dat is voor ons als ABS heel belangrijk. Men moet in gesprek en overleg met de sector handelen, en zaken niet van bovenaf opleggen.”

Vandamme hoopt dat het voedselveiligheidsagentschap FAVV bij de ministerpost landbouw blijft. “Een uitgemaakte zaak is dat nog niet.” Het zou volgens hem ook (deels) naar Volksgezondheid kunnen gaan. In dat geval wordt het een bevoegdheid van de sociaal-democraat Franck Vandenbroucke.

Niet onverwacht maar niet zonder risico is de aanstelling van Zakia Khattabi van Ecolo als verantwoordelijke van de Green Deal. De uitvoering van de ambitieuze vergroeningsplannen komt dus bij ‘groen’ terecht. Dat Alexander De Croo premier wordt, lijkt Vandamme geen slechte zaak. “Sinds hij een jaar of 10 geleden in de politiek stapte, heeft hij laten zien zich te interesseren in de landbouw, en deze een warm hart toe te dragen.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken