Startpagina Economie

Colruyt: we nemen geen boeren in dienst, respecteren diens expertise

Colruyt Group wil geen boeren in dienst nemen en reduceren tot uitvoerders, maar zoeken naar alternatieve samenwerkingsvormen. Dat zegt de supermarktketen in reactie op negatieve reacties op haar voornemen landbouwgrond te exploiteren en verwerven. Colruyt wil voor de langere termijn contracten afsluiten met zelfstandig blijvende landbouwers. Iedereen moet zich goed voelen in deze samenwerking, aldus een woordvoerder.

Leestijd : 2 min

Eerder maakte Colruyt Group bekend Agripartners op te richten. Deze werkmaatschappij gaat landbouwgronden die al in bezit zijn van Colruyt exploiteren, en onderzoeken of landbouwgrond kan worden aangekocht. Voor nieuwe gronden kijkt het eerst naar de omgeving van haar distributiecentrum in Halle. In een nadere toelichting zegt Colruyt geen concreet aantal hectares op het oog te hebben. Het bedrijf zegt vraaggericht te willen werken en benadrukt dat het geen groot offensief zal zijn.

Er is ook geen specifiek tempo waaraan dit zal gebeuren. ‘We zien dit als een evolutie en niet als een revolutie’. aldus het bedrijf in een verklaring. Colruyt wil werken met regionale clusters , omdat dit ook logistiek het best werkbaar is. Enige schaalgrootte is vanuit efficiëntie-overwegingen nodig, aldus Colruyt, maar het is absoluut niet aan de orde dat men de markt bestormt. Momenteel zijn er geen concrete zaken die echt op tafel liggen: Colruyt benadrukt het procesn echt samen met de landbouwers te willen gaan doen en zegt dat het absoluut niet de bedoeling is dat spelers "buiten spel zouden gezet worden".

Colruyt kijkt in eerste instantie naar conventionele akkerbouw. Op termijn sluit de keten niet uit dat ze bepaalde van deze gronden ook inzet om innovatievere teelten te proberen, in het kader van verdere verduurzaming. Bio is daarbij geen doel op zich. Het bedrijf zegt ook gewoon te blijven werken met veilingen en dergelijke. Agripartners is een aanvulling. Landbouwers komen niet in dienst maar blijven zelfstandige landbouwers, aldus Colruyt, die eraan toevoegt de expertise van de boer te respecteren.

‘We nodigen vooral uit te denken in alternatieve samenwerkingsvormen, om zo te komen tot een aanbod dat op de vraag afgestemd is, en zoveel mogelijk Belgisch is’, aldus de verklaring. ‘En om die Belgische landbouwgrond ook voor een stuk te kunnen borgen. Dit is één van die soorten samenwerkingsvormen. Voor de landbouwer die met ons wil samenwerken is het een garantie van afname van zijn product aan een overeengekomen prijs en door een gekende afnemer.’

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken