Startpagina Akkerbouw

Extinction Rebellion voert actie tegen herziening Europese pesticideregels

Enkele tientallen activisten van de radicale milieubeweging Extinction Rebellion (XR) hebben dinsdagmiddag op het Luxemburgplein voor het Europees Parlement in Brussel geprotesteerd tegen een herziening van de evaluatiecriteria van pesticiden die wordt bestudeerd.

Leestijd : 1 min

De deelnemers droegen maskers in de vorm van bijenhoofden. De activisten huilden en hoestten terwijl ze besprenkeld werden met pesticiden. Een doodskist opende nadien de rouwmars. Op een spandoek stonden boodschappen zoals "Let it bee". De deelnemers maken zich zorgen over de vergadering aanstaande donderdag, waarop de Europese Commissie de herziening van de tekst uit 2013 aan de lidstaten moet voorleggen. Het gaat om aanpassingen van een leidraad van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid voor de risicobeoordeling van het gebruik van pesticiden voor bijenpopulaties.

Het document dateert uit 2013 maar is bij gebrek aan overeenstemming met de lidstaten nooit aangenomen. Er is nu sprake van om de criteria af te zwakken, wat de activisten van XR aan de kaak stellen. "Wij zijn van mening dat de evaluatienormen van de pesticiden de gevolgen hiervan voor de bijen niet kunnen negeren", aldus Elise, een woordvoerder van Extinction Rebellion. Activisten vrezen dat het versoepelen van de regels het gemakkelijker zal maken om pesticiden te gebruiken die schadelijk zijn voor bijen. Ze pleiten er ook voor dat de homologatie van pesticiden meer rekening houdt met de langetermijneffecten op bijenkolonies.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken