Startpagina Veeteelt

25-jarig jubileum Innov'Space: digitaal alternatief, reële innovaties

In het kader van het coronavirus moesten alle belangrijke evenementen worden uitgesteld. Dit was ook het geval voor de 34ste editie van Space, een belangrijke internationale veehouderijbeurs. De Franse beurs ging in digitale vorm toch door van 15 tot 18 september. Op verzoek van de exposanten werd de Innov'Space-wedstrijd op de beurslocatie in Rennes gehouden. Hier kon het 25-jarig jubileum van de innovatiewedstrijd worden gevierd.

Leestijd : 6 min

Dit jaar werden ondanks de bijzondere context zo'n 70 aanvragen ingediend voor de Innov’Space wedstrijd. Hiervan zijn er 26 bekroond met 1 of 2 sterren. We kunnen hierbij slechts enkele aan bod laten komen. Opgemerkt moet worden dat de jury voor de 25 jaar dat de wedstrijd bestaat ook een overzicht heeft gemaakt van de producten, het materieel en de diensten die sinds 1995 zijn bekroond. Het overzicht kan je bekijken op de beurswebsite: www.space.fr.

Een autonome voerrobot

Kuhn toonde de autonome Aura-voederrobot, die door de jury beloond werd met 1 ster. De innovatie combineert alle functies: laden, lossen, wegen, mengen, verdelen en aanschuiven van het voer. Het biedt de boer dus een precisievoersysteem dat volledig onafhankelijk beweegt van de silo naar de trog. De laadinrichting maakt het mogelijk om zowel rechtstreeks te laden vanuit een kuil als uit een andere voorraad mogelijkheid.

Dankzij een capaciteit van 3 kuub kan er meerdere keren per dag een vers rantsoen uit de silo worden verstrekt (dit heeft een gunstige impact op het welzijn en op de dierprestaties). Alle onderdelen van de machine zijn zodanig gedimensioneerd dat de veestapel tegen zeer lage gebruikskosten wordt gevoed.

De begeleiding op het erf wordt verzorgd door RTK-GPS gekoppeld aan odometrie (plaatsbepaling op basis van bewegingssensoren). Binnen gebeurt dit door Lidar-technologie gekoppeld aan odometrie. De 42 kW-dieselmotor kan in optie worden gecombineerd met een hybride systeem en biedt in voerverdeelmodus een stille werking en nul emissies.

Strohakselaar met grote draaihoek

De hydraulische krachtbron ‘Agility’ genaamd is beschikbaar op de getrokken strohakselaar Vulcano van Emily. Agility is gepositioneerd in de driepuntshef achteraan de trekker. Hieronder zit ook het trekoog van de dissel van de stroblazer. Deze positionering moet een zeer grote draaihoek toelaten en de mogelijkheid om tijdens het manoeuvreren veilig te kunnen strooien. Omdat de centrale eenheid altijd in het verlengde van de trekker ligt, blijft de cardanas tijdens het manoeuvreren in een optimale positie. Het ontwerp vermijdt elk risico op interferentie/botsing tussen de cardanas aan de ene kant en de achterwielen en hefarmen aan de andere kant. Mechanische breuken en ongelukken worden dus vermeden. Ook bij het draaien in een hoek van 82 graden blijft de cardanas te allen tijde uitgelijnd met de trekker.

De ‘Agility’ hydraulische unit op de driepuntsophanging achteraan de trekker, maakt een zeer grote draaihoek mogelijk, voor veilig manoeuvreren.
De ‘Agility’ hydraulische unit op de driepuntsophanging achteraan de trekker, maakt een zeer grote draaihoek mogelijk, voor veilig manoeuvreren. - Foto: Emily

De bediening maakt het stoppen en starten van de aftakas eenvoudiger en vergemakkelijkt het aan- en afkoppelen van de stroblazer zonder deze los te koppelen van de tractor. De hydraulische krachtbron ‘Agility’ biedt de gebruiker veelzijdigheid: hij staat los van de stroblazer en vergroot de gebruiksmogelijkheden voor inzet met andere machines.

‘3 in 1’ hok

De WeanTek box, ontwikkeld door I-Tek, laat toe om ter plaatse te spenen. Deze innovatie combineert immers het voordeel van een groot hok, wat gunstig is voor het welzijn van de zeug, en een hok voor de biggen na het spenen.

Het hok kan worden aangepast voor 3 fasen: geblokkeerde zeug voor het werpen, vrije zeug na het werpen, en vervolgens een hok zonder zeug maar met gespeende biggen. Het doel is om de groei van de dieren te bevorderen en de stress van het spenen te verminderen. Schoonmaak en menselijk ingrijpen worden gereduceerd.

De WeanTek-box combineert een groot kraamhok, gunstig voor het welzijn van de zeug,  met een hok voor gespeende biggen.
De WeanTek-box combineert een groot kraamhok, gunstig voor het welzijn van de zeug, met een hok voor gespeende biggen. - Foto: I-Tek

Het eenvoudige en robuuste buizenframe is volledig verstelbaar en maakt een maximaal gebruik van de beschikbare ruimte in het hok mogelijk. De verplaatsing van de onderste zijkanten gebeurt ergonomisch, dankzij de uitgebalanceerde draaipunten. De bovenste en onderste vergrendelingen zijn eenvoudig, ze vergen geen speciaal gereedschap.

Deze innovatie, die 2 sterren ontving, beantwoordt aan de maatschappelijke verwachtingen op het gebied van dier-, milieu- en economisch welzijn. Deze box is zowel geschikt voor nieuwbouw als renovatie.

Dynamic-standaard

De Dynamic-standaard (steunpoot) van Krone op de Vendro-schudders is bekroond met een ster omdat het systeem de veiligheid van de boer bevorderd, maar ook de langleefbaarheid van het materieel. Door de unieke, gepatenteerde steunstandaard kan de Vendro-schudder op 3 vaste punten steunen. In het geval van een fout manoeuvre bij het aan- of afkoppelen bestaat er geen risico dat de schudder de gebruiker tegen de trekker aanduwt of dat een iemand gewond raakt bij het passeren.

De Krone Dynamic-standaard/steunpoot op de Vendro-schudders biedt de bestuurder zowel veiligheid als duurzaamheid.
De Krone Dynamic-standaard/steunpoot op de Vendro-schudders biedt de bestuurder zowel veiligheid als duurzaamheid.

Een ander voordeel is dat de 2 centrale wielen van de schudder de grond niet meer raken. Dus hoeven ze niet langer 11 maanden lang het gewicht van de schudder te dragen, zoals voorheen het geval was. Dit bespaart tijd als het hooiseizoen weer begint, maar het betekent ook een flinke besparing omdat de banden minder slijten.

Tot slot kan de schudder zonder problemen toegeplooid worden afgekoppeld, waardoor het gemakkelijker is om hem op te bergen, en er meer ruimte beschikbaar komt voor bijvoorbeeld opslag van veevoer.

Mobiele kalverbox

Als pionier op het gebied van kalverstallen wilde Calfotel innoveren door een alternatief product te presenteren aan veehouders die kalveren binnen willen houden: Open Top premium single & duo. Met deze 2 producten kunnen kalveren worden gehouden op een roostervloer op wielen. Het voordeel? Het gemakkelijk verplaatsen van de kalverhut, het eenvoudig schoon te maken maken en het algemeen gebruiksgemak.

Calfotel's Open Top premium single & duo maken het mogelijk om kalveren op een mobiele roostervloer  te huisvesten.
Calfotel's Open Top premium single & duo maken het mogelijk om kalveren op een mobiele roostervloer te huisvesten. - Foto: Calfotel

De Open Top premium is gemaakt van pvc-wanden en uitgerust met een gemakkelijk te reinigen roostervloer. Het systeem biedt meer ruimte dan zijn kleine zusje dat al op de markt is. Het dubbele systeem is geschikt voor grote bedrijven die grotere loten kalveren in hun stal willen huisvesten.

Beide producten zijn gemaakt van hoogwaardig polyethyleen dat perfect kan worden gereinigd met water en kan worden gedesïnfecteerd zodat een gezonde huisvesting ontstaat voor de jonge dieren.

Likemmerhouder

De Fixo Quattro, ontwikkeld door Nutrilac-La Gee - Cosnet, is een houder voor meerdere likemmers met mineraalvoeder. Het systeem maakt het mogelijk om een ‘likaanbod’ te organiseren dat is aangepast aan de omvang van de veestapel en dat maximaal 60 dieren kan bedienen.

Door de emmers op een optimale hoogte te plaatsen, voorkomt dit vervuiling door uitwerpselen en het vertrappelen van de emmers. Op die manier wordt de consumptie verzekerd. Zo wordt dus een goede efficiëntie voor mineraal- of voedingssupplementen gegarandeerd en daarmee het behalen van de technische doelstelling. De fabrikant noteerde een regelmatiger en hoger verbruik van ongeveer 30% in vergelijking met likemmers die op de grond staan.

De houder, gemaakt uit uit polyethyleenhars, is ontworpen voor 4 likemmers van telkens 20 tot 25 kg of 4 stuks van 10 tot 15 kg te ondersteunen. Hij weegt 27 kg en meet 95 cm x 95 cm aan de basis en 62 cm hoog. Het is gemakkelijk te hanteren door één persoon en past in de kofferbak van alle bedrijfsvoertuigen.

Balansarm

De balansarm van SAC France beweegt met het melkstel mee, zowel tijdens het aansluiten als gedurende het melken. De uitgebalanceerde tegengewichten duwen de melkslang tot een bepaald punt waardoor het melkstel recht onder de koe hangt. Beweegt de koe, bewegen de slangen mee zonder de melker te hinderen. Deze ondersteuning borgt daardoor de optimale melking. Met deze doordachte eenvoudige oplossing profiteert de koe van een betere en comfortabelere melkbeurt, aldus de fabrikant.

De Balance Arm, van SAC France, 
is een beweegbare arm die de melk- 
en pulsatieslangen ondersteunt.
De Balance Arm, van SAC France, is een beweegbare arm die de melk- en pulsatieslangen ondersteunt.

De SAC-Balansarm is gemakkelijk verstelbaar en is zowel omhoog/omlaag als zijwaarts vrij beweegbaar. Na montage heb je geen last van obstakels aan de putrand wat ervoor zorgt dat er veilig en ergonomisch verant-woord gemolken kan worden. Dit product is volledig gemaakt uit RVS en komt op de markt als universele oplossing die in veel stallen kan worden toegepast.

Uiterst veelzijdige yoghurtvulmachine

Condinov’s Axia1800 won 2 sterren. Het is een yoghurtvulmachine voor plastic, kartonnen en glazen potten. De machine maakt gebruik van verschillende maten potten (tot 500 ml) mogelijk. De belangrijkste troeven zijn de geïntegreerde CIP (schoon maken zonder demontage), de trechters in lage stand, de intuïtieve bediening op het aanraakscherm en de afstandsbediening. Een honderdtal eenheden zijn al in gebruik in Frankrijk. Vandaag de dag wordt het erkend als een van de meest betrouwbare vulmachines op de markt met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

De Axia 1800, voorgesteld door Condinov, maakt 
de lancering van verschillende productlijnen yoghurt mogelijk met 
een beperkte investering.
De Axia 1800, voorgesteld door Condinov, maakt de lancering van verschillende productlijnen yoghurt mogelijk met een beperkte investering.

Het materieel werkt nu voor zowel stapelbare kartonnen en plastic potten als niet-stapelbare glazen potten. Het sterke punt van deze innovatie is de eenvoud om van het ene type pot naar het andere over te stappen. Dit duurt minder dan 5 minuten. Deze compacte vulmachine maakt het dus mogelijk om met een beperkte investering meerdere productreeksen te lanceren. Het is mogelijk om de machine te laten evolueren naar andere soorten potten zelfs als dit nu niet voorzien is.

De favoriet van de jury

Van al de ingezonden innovaties won er slechts één 3 sterren, de favoriet van de jury: de Soc d'Orvia-machine. Deze machine bepaalt het geslacht van een eendenei.

Lees ook in Veeteelt

Goed gefokte melkveevaarzen kalven tussen de 22 en 24 maanden af

Melkvee Het doel van een succesvolle jongveeopfok is om de eerste kalving te bereiken vanaf een leeftijd van 22 maanden, en dit met hetoog op gezondheid, hoge productie en lang leven. Er zijn talloze manieren waarop kalveren en vaarzen zeer succesvol grootgebracht kunnen worden. Nieuwe inzichten en hot topics hebben sommige courante adviezen de laatste jaren gewijzigd.
Meer artikelen bekijken