Startpagina Economie

Belg afgelost als voorzitter EMB

De Nederlandse melkveehouder Sieta van Keimpema is verkozen tot voorzitter van de European Milk Board (EMB). Deze activistische melkveehoudersvakbond ijvert voor een meer geregulariseerde melkmarkt. Ze volgt onze landgenoot Erwin Schöpges op. Laatstgenoemde wil zich concentreren op de ontwikkeling van het Faire Melk-initiatief.

Leestijd : 1 min

Van Keimpema was vicevoorzitter en was al een keer eerder voorzitter van de EMB. Ze wil zich als voorzitter inzetten voor een Europese ‘Green Deal’ die ook economisch en sociaal duurzaam is, en niet alleen qua milieu. Ze zal intensief samenwerken met vicevoorzitter Kjartan Poulsen uit Denemarken. Schöpges werd tijdens een vergadering in Gembloux uitvoerig bedankt voor zijn bijdrage aan de groei van de organisatie.

Van Keimpema beloofde de lijn door te zetten, met een focus op economische en sociale rechtvaardigheid. “Dit betekent dat we een raamwerk moeten opzetten waarbinnen de kosten van klimaat- en milieu-eisen worden gedekt door de prijs en niet simpelweg worden doorgegeven aan producenten.

Het uitvoerend bestuur wordt versterkt met de Belg Guy Francq, Milcherzeuger Interessengemeinschaft, een kleinere melkveehoudersvakbond in België. Francq is ook betrokken bij het Faire Melk-project. “Met het Faire Melk-project hebben we al in veel Europese landen aangetoond dat kostendekkende prijzen en de bescherming van het milieu en klimaat hand in hand kunnen gaan. Faire Melk helpt ook bruggen bouwen tussen producenten en consumenten.”

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken