Startpagina Pluimvee

Nederlandse pluimveehouders moeten kippen binnenhouden wegens vogelgriep

In Nederland moeten commerciële pluimveehouders hun kippen vanaf middernacht binnenhouden. Dat meldt het ministerie van Landbouw donderdag, nadat in Kockengen, in de provincie Utrecht, hoogpathogene vogelgriep is aangetroffen bij knobbelzwanen.

Leestijd : 2 min

De plicht geldt voor boeren die minstens 250 kippen houden. Hoe lang het pluimvee binnen moet blijven is nog niet duidelijk. Het ministerie bekijkt de situatie en laat zich adviseren door een groep experts. Deze deskundigen zeggen na onderzoek dat woensdag is gedaan dat "het risico op een introductie op een pluimveebedrijf nu hoog is". Vrije-uitloop en biologische pluimveebedrijven zijn extra vatbaar voor de vogelgriep. Het gaat om de variant H5N8, die waarschijnlijk door trekvogels van Rusland naar Nederland is gebracht.

De griep kan zich gemakkelijk verspreiden onder wilde watervogels, die in deze tijd van het jaar vooral in groepen leven. Mogelijk is deze variant van de griep ook bij een dode smient aangetroffen. Landbouwminister Carola Schouten roept mensen op om melding te maken bij de bevoegde autoriteiten als zij een dode vogel hebben gevonden. Hoe dit moet, staat op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat het om 'hoogpathogene' vogelgriep gaat, betekent dat het griepvirus tot ernstige ziekte of overlijden van de vogels leidt.

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen gevonden dat ook mensen besmet kunnen raken, maar dit is ook niet volledig uit te sluiten. Afhankelijk van hoe de situatie zich in Nederland ontwikkelt, mogen de kippen op een bepaald moment weer naar buiten. Maar het is ook mogelijk dat de maatregelen juist strenger worden voor kippenboeren, en dat er ook regels komen voor mensen die siervogels of pluimvee als hobby houden. Schouten kondigde eerder dit jaar voor 2,5 maand al een ophokplicht aan wegens een uitbraak van de vogelgriep.

Belga/ANP

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken