Meerderheid van Europeanen vindt dat de landbouw meer steun verdient

De Europeaan vindt gezond en veilig voedsel heel belangrijk. Meer dan de helft vindt dat de landbouw meer financiële steun verdient.
De Europeaan vindt gezond en veilig voedsel heel belangrijk. Meer dan de helft vindt dat de landbouw meer financiële steun verdient. - Foto: LBL

Officieel wordt het volledige rapport van de openiepeiling door Europa pas in de loop van november gepubliceerd. De enquête werd gehouden tussen augustus en september 2020 bij 27.200 respondenten in 27 lidstaten. De rondvraag focuste op voedsel en landbouw.

Veilig en gezond voedsel

De meeste Europeanen vinden dat het voorzien van veilig en gezond voedsel van hoge kwaliteit de belangrijkste doelstelling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moet zijn. Maar ook de bescherming van het milieu en de aanpak van de klimaatverandering staat hoog op het verlanglijstje van de Europeanen.

Uit de enquête blijkt verder dat een groot aantal EU-burgers vindt dat de landbouw meer financiële steun verdient. In 2007 ging het om 29 %, in 2017 om 44 % en nu vindt 56 % van de EU-burgers dat de steun de komende 10 jaar moet toenemen.

Inspanningen klimaatverandering

Nog opvallend is dat meer en meer Europeanen denken dat de landbouw een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering is. Toch zegt ook ruim de helft van de ondervraagden dat de landbouw nu al een grote bijdrage levert aan de bestrijding van de klimaatverandering.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent