Rolinde van de Grens proviniaal kampioene

De vierjarige  Rolinde van de Grens werd in Pulderbos  provinciaal  kampioene voor  de provincie  Antwerpen.
De vierjarige Rolinde van de Grens werd in Pulderbos provinciaal kampioene voor de provincie Antwerpen. - Foto: EDS

Rolinde is een dochter van de bruine Senateur van Hoeve de Eik. Ze blinkt uit qua formaat, kwaliteit en actievolle correcte bewegingen. In Stal van de Grens staan momenteel zeven grote volwassen merries, allemaal zelf gefokte dieren: Rosita van de Grens, Ruth van de Grens, Roosje van de Grens, Rolinde van de Grens, Robin van de Grens, Rosalien van de Grens en Rebecca van de Grens. Daarnaast zijn er nog vijf veulens van dit jaar. De liefde voor de trekpaarden heeft vader Jos met de paplepel meegekregen, want bij hem thuis werd er met trekpaarden gewerkt op de boerderij. “En wat gebeurt er met de paarden?” vroegen we aan Jos: “Fokken, keuringen en af en toe inspannen, zoals ploegen en boomslepen. We doen ons best om ze af en toe nog in te spannen, want daarvoor zijn de trekpaarden gemaakt.”

Prijskampen

Het deelnemen aan prijskampen blijft echter toch het belangrijkste. Wie daaraan meedoet, kent ongetwijfeld mooie, maar ook moeilijk te verteren momenten. Er is niets zo moeilijk als exterieurprijskampen. Je bent afhankelijk van het oordeel van de juryleden en daarvoor bestaan geen objectieve criteria. De mooiste momenten zijn volgens Jos het winnen van het kampioenschap voor kweekmerries met Rani van de Reite en de erkenning van 4 merries tot keurmerrie, waarvan 3 zelf gefokte. Daarbij heeft familie Jansen zevenmaal het provinciaal kampioenschap gewonnen. “En de moeilijkste?” Jos: “Dat we met Roosje van de Grens nooit bij de laatste drie hebben gestaan op de nationale en dat we Renske van de Grens op 4-jarige leeftijd moesten afgeven.”

Verkopen

Zoveel paarden houden is geen sinecure. “Kan je het volhouden, Jos?” “Wij kunnen al onze fokproducten niet houden en daarom verkopen wij geregeld zowel in binnenland als naar het buitenland. Echt te veel om op te noemen. De bekendste is Roxanne van de Grens.” Verder hoopt Jos dat ze nog lang mogen blijven bestaan en dat er toestroom is van nieuwe liefhebbers. “Maar ook de lange duurzaamheid van de paarden is van groot belang.”

De andere kampioenen in Pulderbos waren: hengstveulens van 1 jaar: Baziel van de Maalderij (v. Bram van de Ruiting), eig. Ann-Sophie Cornelis; merrieveulens 1 jaar: Anna van 's Hertogendijk (v. Mathador van de Bouwhoeve), eig Gert Adriaenssens; merries 2 en 3 jaar Aliss van 't Groenenbroek (v. Matteo van 't Rietenhof), eig Beullens Frans en Monique.

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent