België vraagt Afrikaans varkenspestvrije status aan

Twee jaar na uitbraak van AVP in ons land, wordt nu weer het Afrikaans Varkenspestvrije statuut aangevraagd.
Twee jaar na uitbraak van AVP in ons land, wordt nu weer het Afrikaans Varkenspestvrije statuut aangevraagd. - Foto: Pixabay

Ons land was die vrije status verloren sinds het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) bij everzwijnen in september 2018 en de meeste exportbestemmingen, buiten de EU, hadden daarop hun grenzen gesloten voor Belgisch varkensvlees.

Financiële klap

“Dat was een enorme financiële klap voor onze varkenssector, waarvan de gevolgen vandaag nog steeds doorwegen. De aanvraag van de vrije status geeft aan dat de Afrikaanse varkenspest bij ons bedwongen is en het is belangrijke stap om meer toekomstperspectief te bieden aan de hard getroffen Vlaamse varkenssector”, zegt Vanessa Saenen van Boerenbond.

“Het kunnen indienen van die aanvraag tot normalisatie van de toestand in ons land, amper twee jaar na de uitbraak van de ziekte, leek misschien utopisch aan het begin van de epidemie”, vat David Clarinval, de minister van Landbouw, samen.

Strijd nog niet gestreden

“Toch zijn we zo ver, en ik ben het FAVV en het Waalse Gewest dankbaar voor hun gezamenlijke acties. Deze hebben het mogelijk gemaakt, elk in het kader van hun eigen bevoegdheden, om de verspreiding van de ziekte bij de varkensbedrijven te vermijden en de ziekte uit te roeien bij de everzwijnen. De strijd is nog niet gestreden, maar de betrokken varkenshouders kunnen op onze vastberadenheid rekenen om onze aanvragen bij de internationale instanties zo snel mogelijk tot een goede einde te brengen.”

LV

Meest recent

Meest recent